Výroba vína má v Číne dlhú históriu
Aj napriek tomu, že je v Číne víno zatienené inými druhmi alkoholu, stále má veľa fanúšikov a patrí medzi často predávané. Čína patrí medzi desať najlepších výrobcov vína a jej trh je naozaj veľký.
Prvé zmienky o výrobe vína
Zmienky o výrobe čínskeho vína sú datované 4 000 rokov pred našim letopočtom. Počas svojho dlhého vývoja si získalo charakteristické vlastnosti, ktoré spočívajú najmä z využívania obilnín. Ovocie je pri výrobe využívané len veľmi málo. Využívanie hrozna na výrobu vína sa začalo pravdepodobne počas dynastie Han 206 až 220 pred našim letopočtom. Hroznové víno sa vyrábalo podobne ako ryžové víno. Keďže je však hrozno sezónne v porovnaní s obilím si nedokázalo udržať svoju čerstvosť a preto sa technológia jeho výroby v starej Číne najskôr príliš neujala. V ôsmom storočí sa začalo víno pripravovať tradičným rozšliapaním hrozna. Túto techniku dodnes používajú mnohí vinári v Európe. Tradične sa víno využívalo predovšetkým pri vykonávaní rituálov, liečenie alebo zaháňanie starostí. Najväčší rozmach zažilo víno v Číne až v roku 1892 kedy začala jeho priemyselná výroba. Tú započas magnát Chang Bishi, ktorý založil spoločnosť na výrobu vína Changyu v meste Yantai.
Rozvoj vinárskeho priemyslu v Číne
Potom čo bola zahájená prvá priemyselná výroba sa celková produkcia v Číne rozbehla naplno. Neskôr bolo predstavených viac ako sto odrôd vína, široká škála vinárskych zariadení z Európy a prijatých bolo niekoľko zahraničných špecialistov na víno. Na základe rád a postupov Čína vyrobila pätnásť odrôd brandy, bieleho a červeného vína. Konferencia o spolupráci v oblasti pestovania viniča z roku 1975 priniesla rozhodnutie o zameraní sa na výrobu najmä suchého bieleho vína, ktoré bolo na medzinárodnom trhu veľmi žiadané. O tri roky neskôr vyrobila Čína svoju prvú fľašu suchého bieleho vína, ktoré začala vyvážať. O rok neskôr vyslala delegáciu pre víno do Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno. Tento krok bol jedným z prvých pokusov o medzinárodnú podporu čínskeho vinárskeho priemyslu. Vďaka rýchlemu rozšíreniu čínskeho trhu s vínom sa po celej krajine začali stavať vinice a vinárskej zariadenia. Tých sa v súčasnosti po celej Číne nachádza veľmi veľa a vinársky priemysel v krajine je stále na vzostupe. Za najobľúbenejšie značky a výrobcov sú považované Changyu Cabernet alebo Great Wall Wine.
Populárne vína
Zakladateľ spoločnosti Chang Bishi založil spoločnosť na výrobu vína Changyu. Tá bola od svojho vzniku veľmi inovatívna a začala kombinovať západné a čínske postupy výroby vína, ktoré aplikovala na čínske horské hrozno. Spoločnosť Changyu vytvorila červené víno s jedinečnou chuťou, ktoré má hustú arómu pripomínajúcu korenie a čierne ríbezle. Zvláštne je pre svoju počiatočnú kyslosť a chutnú chuť v ústach, ktorá pretrváva aj po prehltnutí vína. V roku 1937 požiadala spoločnosť o ochrannú známku na názov cabernet, ktorá jej bola schválená. V dnešnej dobe je skupina Changyu s ich najpopulárnejším vínom Changyu Cabernet najväčším producentom vína v Číne a zároveň v celej Ázii.
Obľúbeným je aj Great Wall Wine, ktoré sa začalo vyrábať v roku 1983. Ide o jedno z prvých suchých bielych vín, ktoré má veľa fanúšikov. O päť rokov neskôr začali vyrábať aj červené suché víno. Značka Great Wall Wine sa stala veľmi populárnou a v súčasnosti sa venuje výrobe viac ako 50 odrôd vína.