Vyprážaná ryža – zázrak, ktorý musíte ochutnať
Vyprážaná ryža známa tiež ako fried rice je základom čínskej kuchyne. Toto jedlo je dostupné v takmer každej čínskej reštaurácii na svete a patrí medzi obľúbené jedlá. Jeho konzumovanie je však veľmi nezdravé, ale dá sa pripraviť aj na zdravý spôsob. Prečítajte si náš článok a vyskúšajte si túto delikatesu pripraviť doma.
Základné informácie
Fried rice je súčasťou kuchyne v juhovýchodnej a východnej Ázii. Svojich milovníkov si našla v Číne, Japonsku, Indonézií, Malajzií a ďalších krajinách. S globalizáciou sa do sveta rozšírila aj čínska kuchyňa, ktorej jedlá si mnohí zamilovali. Unikátna je najmä kvôli jej lahodnej chuti a nekonečnému množstvu spôsobov ako ju pripraviť. Vyprážaná ryža sa najčastejšie konzumuje ako príloha k jedlu, ale predáva sa aj v stánkoch s rýchlym občerstvením ako samostatná pochúťka. Pripravuje sa z uvarenej ryže a vysmáža sa na panvici alebo woku. K ryži sa pridávajú ďalšie suroviny. Zvyčajne ide o zeleninu, vajcia, morské plody alebo mäso. Tento pokrm si často pripravujú ľudia aj doma. Väčšinou ide o jedlo, ktoré sa pripravuje zo zbytkov iných jedál. Vtedy dochádza k nekonečným možnostiach chutí.
Rôzne druhy
Príprava vyprážanej ryže je v rôznych kuchyniach úplne iná. Záleží od použitého druhu ryže a prísad, ktoré sa v danej kuchyni používajú. Každá krajina, v ktorej sa vyprážaná ryža konzumuje má svoje špeciálne názvy zvyčajne súvisiace s názvom krajín. Tradičnými sú napríklad nepálska, kantónska, americká, barmská alebo filipínska. Odlišujú sa najmä prísadami, ktoré sú do ryže pridávané a rozdielna chuť je docielená aj použitým korením. Kým hranolky budú chutiť skoro všade rovnako vyprážaná ryža vás svojou chuťou prekvapí zakaždým.
Nezdravá pochúťka
V 21. storočí je veľmi populárnym trendom zdravé stravovanie, ktoré sa bohužiaľ vylučuje s vyprážanou ryžou. Tento pokrm sa pripravuje z bielej ryže, ktorá je chudobná na vlákninu. Má teda tendenciu málo zasýtiť a človek tak rýchlejšie pociťuje hlad. Obvykle sa pripravuje so sójovou omáčkou, ktorá obsahuje veľa soli a sodíka. Celkovo ide o jedlo vyprážané na oleji, ktorý obsahuje veľa tukov a tak nie je zdravý pre náš organizmus. Milovníci tohto jedla začali uvažovať nad jeho zdravšou variantou a prišli s niekoľkými nápadmi.
Zdravá varianta
Vyprážaná ryža môže mať aj svoju zdravú variantu. Píšu o nej tí najznámejší foodblogeri a zdieľajú veľa receptov na jej prípravu. Zmena troch ingrediencí môže toto jedlo premeniť v zdravšiu variantu. V prvom rade sa odporúča použiť hnedú ryžu miesto bielej. Tá obsahuje viac bielkovín a viac zasýti. K príprave sa odporúča použiť sójová omáčka s nižším obsahom sodíka ideálne bez obsahu pšenice. Poslednou ingredienciou je sezamový olej, ktorý sa používa na vysmážanie. Vyrába sa veľa druhov tohto oleja, ale jeho zdravú variantu spoznáte podľa tmavej farby. Všetky potrebné ingrediencie zoženiete v Ázijských potravinách alebo pri špeciálnych predajných akciách niektorých nákupných centier. Obľúbenou je aj možnosť vegetariánskej verzie.
Na internete nájdete množstvo nápadov na skvelé chuťové kombinácie a je len na vás pre akú sa rozhodnete. Dostupné sú aj rôzne recepty a video postupy.
Budeme veľmi radi ak sa s nami o výsledok podelíte do komentára.