TOP 10: Najlepších ázijských jedál
Ázijská kuchyňa patrí medzi najobľúbenejšie na svete. Netradičné jedlá si našli svojich fanúšikov takmer všade a chutné ázisjké pokrmy si môžeme vychutnať v niekoľkých reštauráciách aj na Slovensku. Dnes sme pre vás zostavili rebríček 10-tich podľa nás úplne najlepších, nachádzajú sa medzi nimi aj vaše obľúbené?
1. Pad Thai
Najpopulárnejšie thajské jedlo môžete vyskúšať prakticky v akejkoľvek thajskej reštaurácií kdekoľvek na svete. Pad Thai sa pripravuje z ryžových rezancov, vajec, fazuľových klíčkov, arašidov a tofu. Existujú aj verzie s mäsom, krevetami alebo inými doplnkami. Samozrejme, ingrediencie sa menia podľa receptov, no skvelá jedinečná chuť a konzistencia zostáva.
2. Bibimbap
Jedlo tradičné pre Južnú Kóreu má dlhoročnú históriu a jeho názov je možné preložiť ako “zmiešaná ryža”. Základ jedla bibimbap teda tvorí ryža, ktorá je zmiešaná s rôznou zeleninou. Často sa využíva napríklad cibuľa, mrkva, cuketa, čerstvý špenát, fazuľové klíčky alebo kel. Súčasťou jedla býva aj omáčka na dochutenie.
3. Hot Pot
Inak prezývaný ako horúci hrniec patrí medzi najpopulárnejšie ázijské jedlá. Ide o polievku, ktorá sa varí v hrnci priamo na stole, za ktorým sedia hostia. Do vývaru sa pridávajú rôzne ingrediencie, ako napríklad zelenina, huby, morské plody alebo plátky mäsa. Postupne sa obsah hrnca konzumuje a ďalšie prísady sa neustále pridávajú.
4. Pekingská kačica
Jedlo, ktoré by mal každý raz v živote ochutnať. Pečená pekingská kačica je obľúbená pre svoje lahodné mäso a chrumkavú kožu. Zvyčajne sa podáva so škoricou, uhorkami, sladkou fazuľovou omáčkou alebo lokšami. Existuje niekoľko receptov na prípravu avšak nemýľte si ju s tradičnou pečenou kačicou. Rozdiel medzi nimi je v štýle prípravy, výbere kačice, omáčky, karamelizácii a spôsobe servírovania.
5. Pho
Miska polievky Pho je najpopulárnejším jedlom vietnamskej kuchyne. Základom je vývar z kostí obohatený o koreniny a ryžové rezance, podľa ktorých dostala polievka svoj názov. Pri konzumácií sa zvyčajne pridávajú ďalšie koreniny, bylinky alebo zelenina. Polievka sa podáva horúca, konzumovať sa môže paličkami alebo lyžicou. Na Slovensku je známa aj pod názvom vietnamská polievka.
6. Kimči
Považované je za kórejské národné jedlo. Pripravované je z kvasenej sezónnej zeleniny (čínskej kapusty, japonských bielych reďkoviek, uhoriek), korenia a soli. Základom sú čerstvé mleté čili papričky, ktoré spolu s ostatnými ingredienciami vytvoria zmes, ktorá týždne až mesiace kvasí.
7. Nasi Goreng
Jedinečnú praženicu nasi goreng si vychutnáte nielen na raňajky, ale skvelo vás zasýti počas celého dňa. Hlavnou zložkou nasi goreng je vyprážaná ryža a zvyčajne sa pripravuje bez mäsa. Existuje veľa variácií tohto jedla a obľúbené je najmä u vegetariánov.
8. Thali
Indická kuchyňa má viacero úžasných jedál a Thali patrí jednoznačne medzi ne. Názov je možné preložiť ako tanier, na ktorom je umiestnených viacero kovových misiek zvaných katori. Každá z misiek je naplnená chutným pokrmom, ktorý sa konzumuje spolu s ryžou alebo chlebom naan. Obsah misiek si môžete zvoliť sami, existujú aj verzie s mäsom a vo finále sa môžete tešiť na sladké aj slané príchute, ktorých kombinácia vás zaručene prekvapí.
9. Tom Yum
Polievka Tom Yum je jedným z najpopulárnejších thajských jedál. Do vývaru sa pridávajú rôzne ingrediencie, ako napríklad citrónová tráva, čili, galangal, listy limetky, krevety, ale existujú aj iné prevedenia. Recept na polievku Tom Yum si kuchári prispôsobili a preto v každej reštaurácií chutí trochu inak.
10. Sushi
Článok o desiatich najlepších jedlách z Ázie nemôžeme ukončiť ničím iným, ako sushi. Populárne japonské jedlo má milióny fanúšikov po celom svete a jeho príprave sa snažia naučiť mnohí. Sushi tvorí ryža v kombinácií so surovou rybou, tofu, zeleninou a riasou. Neustále sa vymýšľajú nové kombinácie, ktoré dokážu prekvapiť nielen svojou chuťou, ale aj prevedením. Sushi je obľúbené pre svoju ľahkosť, skvelú chuť, výživnosť a skvelé nutričné hodnoty.