Takúto hovädziu polievku ste ešte nejedli
Polievka z dusených hovädzích kostí, množstvom najrôznejších korenín, remeselne vyrábanými rezancami a zálievkou, ktorá zvýrazňuje jej chuť. Predstavujeme vám Lanzhou lamien, dokonalé spojenie chutí, ktoré musíte ochutnať.
Lanzhou originál je len jeden
Rezancová polievka Lanzhou pozostáva z chutného vývaru, oholeného hovädzieho mäsa, množstva koriandra a jarného korenia, tmavočerveného čili oleja, reďkoviek a ručne vyrábaných rezancov. Lanzhou rezance sú vyrábané ručne a ich chuť je nezameniteľná. Recept na ich prípravu je veľmi tajný spolu s originálnym receptom Lanzhou polievky. Táto polievka má dokonca oficiálne registrované označenie Lan Zhou La Mia, ktoré okrem názvu obsahuje aj dlhý rad pravidiel a noriem prípravy. Pravú originálnu polievku si môžete vychutnať len v čínskom meste Lanzhou. Niektoré povery rozprávajú o tom, že rezance tu stvoril sám Boh. Ak však nemáte cestu do Číny, polievku na podobný štýl si môžete vychutnať v niektorých z čínskych reštaurácií. Jej príprava je po celom svete kopírovaná. Na internete nájdete množstvo rôznych receptov na jej prípravu a tak si ju môžete urobiť aj doma.
Lamian rezance
Základným prvkom Lanzhou polievky sú rezance vyrobené z mäkkej pšeničnej múky. Ich výroba sa datuje od začiatku 16. storočia. Vyrábajú sa krútením, rozťahovaním a skladaním cesta na pramene. Lamian rezance sa využívajú aj pri príprave iných jedál v mnohých krajinách. V niektorých receptoch sa vyprážajú.
Príprava polievky vyžaduje trpezlivosť
V jednoduchosti je krása, ale častokrát sa za ňou skrýva veľká drina. Je dosť možné, že ak si objednáte túto polievku neuvedomíte si tvrdú prácu za jej prípravou. Často sa javí ako obyčajná, ale akonáhle ju ochutnáte, stane sa pre vás návykovou. Aby ste pochopili náročnosť jej prípravy, prirovnáme ju k sushi. To tiež na prvý pohľad vyzerá veľmi jednoducho, ale opak je pravdou. Nejde len o umiestnenie ryby na ryžu, ale o zaujímavý a náročný proces prípravy.
Náročnosť receptu spočíva najmä v príprave rezancov. V originálnej polievke sa pripravujú ručne a ich výroba je veľmi náročná. Existuje niekoľko druhov rezancov medzi ktoré patria napríklad tenké, tučné, ploché, extrémne tenké, trianglové a mnohé ďalšie. Vo viacerých reštauráciách si môžete druh rezancov do polievky zvlášť zvoliť. Náročnosť prípravy spočíva aj v dĺžke varenia, pretože v polievke sa najskôr vyvárajú kosti. Samotné varenie nie je náročné, ale trvá niekoľko hodín a väčšina ľudí na zdĺhavé varenie nemá čas ani trpezlivosť. Veľkým problém je aj zohnanie správnych korenín a celkovo vychádza príprava tohto jedla na veľmi draho. Absencia originálnych rezancov, správnych korenín, zdĺhavá príprava a vysoká cena nákladov sú dôvodmi, prečo si ľudia túto polievku radšej vychutnávajú v reštaurácií.
Musíte ju ochutnať
Jediným miestom na svete kde naozaj ochutnáte originálnu verziu polievky je Lanzhou. Tam polievka vznikla a recept si poctivo strážia. Nachádza sa tu množstvo reštaurácií, kde pred vašimi očami kuchári tvoria čerstvé rezance. Vybrať si vždy môžete zo širokej ponuky jedál a nízke ceny vás v mnohých prípadoch prekvapia. Je považovaná za naozajstnú špecialitu a jej chuť ocenili mnohí ľudia. Pri návšteve Číny ju určite ochutnajte.