Sójové želé, ktoré milujú vegetariáni aj vegáni
Je dôležité pre vegetariánov a vegánov, no obľubujú ho aj ľudia, ktorí jedia mäso. Tofu je mimoriadne populárne jedlo takmer v celej Ázii. Začalo sa používať v Číne pred viac ako 2000 rokmi a odborníci sa domnievajú, že jeho výroba sa začala niekedy za dynastie Han (206 – 220 pred n. L.). Z Číny sa tofu dovážalo do Kórey a do Japonska sa dostalo okolo ôsmeho storočia nášho letopočtu.
Legendy o experimente a bezzubých rodičoch
Podľa jednej čínskej legendy bolo vynájdené pri experimente s dochucovaním dávky varených sójových bôbov zlúčeninou nagari. Kuchár nakoniec vytvoril fazuľový tvaroh (tofu) a nagari sa dnes často používa na výrobu.
Okrem tohto príbehu o pôvode tofu existuje aj niekoľko ďalších rôznych príbehov o tom, ako bolo vynájdené. Jeden obľúbený je napríklad o mužovi, ktorý veľmi miloval svojich rodičov, ktorí však zostarli a stratili zuby. Mohli jesť iba mäkké jedlo, takže sa muž rozhodol uvariť svojim rodičom sójové bôby. Pretože jeho rodičia nemohli normálne žuť, zmiešal sójové bôby a pripravil ich ako polievku.
Jeho rodičia ochutnali trochu sójovej polievky a vypľuli ju, pretože v polievke bolo príliš veľa drobkov zo sóje. Nechutilo im to, a tak muž skúsil polievku urobiť viac krémovou. Jeho rodičom však stále nepáčila, pretože im prišla bez chuti.
Do sójovej polievky teda pridal trochu soli a opäť ju zohrial. Pretože bola polievka príliš horúca, nechal ju vychladnúť a po vychladnutí zistil, že stuhla. Bol veľmi zvedavý, ochutnal ju a bol úplne prekvapený chuťou a textúrou. Toto „sójového želé“ naservíroval svojim rodičom, tí si ho zamilovali, a tak bolo vynájdené tofu.
Mäkké, hodvábne, tuhé
Existuje veľa rôznych druhov tofu produktov vrátane mäkkého alebo hodvábneho, ktoré sa zvyčajne používa na prípravu polievok a šalátov. Tuhé tofu je ideálne na praženie a na vyprážanie. Medzi ďalšie druhy tofu patrí extra pevné tofu, fermentované tofu, smradľavé tofu, sušené tofu, mrazené tofu, lístkové tofu a obyčajné tofu.
Proces výroby tofu má veľa spoločného s výrobou syra. Na zrážanie sójového mlieka sa používa zrážací prostriedok a tvaroh sa potom lisuje do pevného bloku. Používa sa niekoľko druhov stabilizátorov, od vyššie spomenutých nagari až po síran vápenatý.
Veľký počet bielkovín
Tofu je vynikajúcim zdrojom bielkovín pre vegetariánov a vegánov, má približne 10 gramov na 100 gramov a množstvo ďalších základných živín. Taktiež má nízky obsah tukov a kalórií.
Ľudia zvyknú predpokladať, že fytoestrogény v tofu a iných výrobkoch na báze sóje môžu prispievať k nepriaznivým účinkom na mužov, ako sú gynekomastia alebo zväčšené prsné tkanivá. Neexistujú však nijaké presvedčivé dôkazy preukazujúce koreláciu medzi príjmom sóje a týmto typom fyziologických zmien, takže tofu a všetky jeho benefity si môžu bez výčitiek vychutnávať aj muži.