Pripravte si doma najobľúbenejšie kórejské jedlo Bibimbap
Bibimbap v skratke predstavuje ryžu zmiešanú s mäsom a rôznou zeleninou. Ide o veľmi obľúbený pokrm, ktorý sa rozšíril do celého sveta. Pripraviť si ho môžete v pohodlí domova alebo objednať v niektorej z ázijských reštaurácií.
Čo je to vlastne Bibimbap?
Bibimbap je tradičné kórejské jedlo, ktoré pozostáva z ryže, zeleniny, vajec a v mnohých prípadoch aj mäsa, ktoré je niekedy podávané v samostatnej horúcej kamennej miske. Zelenina, ktorá tvorí bibimbap môže byť rôzna. Často sa využíva napríklad cibuľa, mrkva, cuketa, čerstvý špenát, fazuľové klíčky alebo kel. Zvyčajne sa toto jedlo podáva s omáčkou, pričom najobľúbenejšou je práve Gochujang. Ide o korenisto-sladkú kórejskú omáčku, ktorá sa vyrába zo zmesi soli, čili, lepkavej ryže a fermentovaných sójových bôbov. Často býva dosť pikantná a tak si ju ľudia, ktorí neobľubujú pálivé jedlo nahrádzajú napríklad klasickou sójovou omáčkou.
História vzniku
Tak ako pri mnohých ďalších jedlách aj pri tomto existuje veľa príbehov, ktoré sa s jeho vznikom spájajú. Niektorí vravia, že sa o tomto pokrme písalo v kuchárskej knihe na konci 18. storočia. Tá toto jedlo považovala za palácové, pretože sa kráľovi podávalo kedykoľvek keď mal chuť niečo zjesť. Iné príbehy vravia, že bibimbap bol jedlom roľníkov počas poľnohospodárskej sezóny. Pre roľníkov bolo niekedy príliš ťažké pravidelne sa stravovať, používali jednu misku v ktorej si nakombinovali všetko potrebné a dokonale ich zasýtila. Menej známym je príbeh Donghakovho povstania z roku 1894. Práve v tomto roku vypuklo v provincii Jeolla povstanie Donghakov a roľníci boli nútení miešať ryžu s prílohami, pretože pre vojakov nemali dostatok tanierov a misiek.
Skutočnosť však poukazuje na jedného vedca z dynastie Joseon. Ide o obdobie 1500 až 1600 nášho letopočtu, z ktorého sa našlo viacero publikovaných prác zachytávajúcich prípravu jedla bibimbap.
Úzko spojený s kultúrou
Bibimbap je úzko spojený s kultúrou krajiny. Jeho popularita začala rásť spolu so sledovaním kórejských drám, reality show a počúvaním hudby. Podnikatelia začali otvárať nové reštaurácie, pribudli stánky s rýchlym občerstvením a jedlo sa stalo veľmi obľúbeným. Jeho obľúbenosť súvisí aj so zvýšením cestovného ruchu v krajine a rýchlou prípravou.
Pripravte si toto jedlo doma
Nebudete prekvapený, keď na internete nájdete množstvo receptov tohto jedla. Je naozaj veľmi populárne a existujú tisíce variácií ako si ho pripraviť. Ak teda nemáte v pláne navštíviť Kóreu vyberte si jeden z receptov, nakúpte potrebné suroviny a vyskúšajte ako jednoducho sa dá toto jedlo pripraviť. Počas prípravy nemáte čo pokaziť a váš výsledok bude stáť určite za to.