Pikantné jedlá sú najlepšie v Hunanskej kuchyni
Pri návšteve Číny máte možnosť ochutnať naozaj veľké množstvo rôznych kuchýň a štýlov varenia. V prípade, že máte radi pikantné jedlá, kuchyňu v provincii Hunan si zamilujete.
Hunanská kuchyňa je obľúbená nielen v provinciu Hunan a v Číne, ale aj po celom svete. Obľúbenou je napríklad v USA, Japonsku, Európe alebo juhovýchodnej Ázii. Nazývaná je aj ako kuchyňa Xiang a je jednou z ôsmich tradičných kuchýň v Číne. Je pre ňu typická korenistá príchuť, pretože korenie je jej najdôležitejšou prísadou. Má zaujímavú arómu a jej história siaha až do 17. storočia.
Rozdiel medzi sečuánskou a hunanskou kuchyňou
Sečuánska kuchyňa je vyhlásená svojim pálivými jedlami. Aký je teda rozdiel medzi ňou a hunanskou? V skutočnosti je jedlo hunanskej kuchyne omnoho viac pálivé. Sečuánci používajú k príprave paprikovú kukuricu, ktorá znecitlivie vaše ústa, takže jedlo chutí rovnako. V hunanskej kuchyni sa využíva ocot s korením, ktorý slúži k stimulácii chuťových pohárikov. Umožňuje tak lepšie si vychutnať širokú škálu chutí. Okrem toho je rozdiel aj v samotnom vnímaní pikantného jedla. Sečuánske jedlo zvyšuje krvný tlak, takže má človek okamžite potrebu schladiť sa, napiť sa niečoho studeného alebo zájsť na prechádzku. Jedlá hunanskej kuchyne robia pravý opak, pretože ocot znižuje krvný tlak a pomáha tiež udržiavať správnu hladinu cholesterolu.
A ako vyzerá návšteva špičkovej hunanskej kuchyne? Odpoveď môžete zistiť v nasledujúcom videu:
Základné suroviny k príprave
Provincia Hunan sa nachádza v subtropickej oblasti pestovania ryže v Číne. Biela ryža a ryžové rezance sú hlavnými základnými cereálnymi potravinami. Na dotvorenie chuti sa najčastejšie využívajú feferónky, zelená cibuľka, šalotka, zázvor, cesnak, škorica alebo korenený olej. Obľúbenou je aj sójová omáčka alebo olej z čajových semien. Najpodstatnejšou a zároveň najdôležitejšou ingredienciou zostáva čili, ktoré sa pri príprave používa rôznymi spôsobmi.
Príprava jedál
K príprave jedál sa využívajú rôzne spôsoby varenia. Najpozoruhodnejším je dusenie. Existuje totiž niekoľko druhov dusenia, ktoré spočíva napríklad v dusení s omáčkou, čírym vývarom, mliečnym vývarom alebo vodou. Okrem dusenia sa často využíva aj vyprážanie. Veľmi zaujímavým je ešte kvasenie, ktoré umožňuje uskladniť zeleninu alebo mäso na zimu, prípadne ich uchovať počas letných období.
Tradičné jedlá
Medzi reprezentatívne pokrmy hunanskej kuchyne patrí napríklad bravčové mäso s čili, chutný morský rak, dusená rybacia hlava s nasekaným čili, ryžové rezance Hunan alebo pikantná solená kačica. Vegetariáni si radi pochutia na Changsha Stinky Togu, ktoré síce nepríjemne vonia, ale je mimoriadne lahodné. Typickým pre tento pokrm je korenistá chuť. Trvdý povrch je chrumkavý a vnútro pripomína omáčku. Zaujímavým je aj červené dusené bravčové mäso predsedu Maa, ktoré je známe svojim tmavočerveným vzhľadom. Mäso je nakrájané na rovnomerné veľké kocky a typické pre pre svoju výrzanú korenistú sladko slanú chuť. Ďalšími zaujímavými jedlami sú napríklad semená lotosu v sirupe z kamenného cukru, tekvicový koláč, perleťové fašírky alebo Yongfeng čili omáčka.