Pikantná kuchyňa, ktorá si získala celý svet – 2. časť
India je známa svojou znamenitou kuchyňou, ktorú sme si už trochu predstavili v prvej časti tohto článku. Dnes si však ukážeme ďalšie jedlá a potraviny, ktoré sú pre indickú kuchyňu taktiež typické.
Populárne korenie a občerstvenie
Chutney, pochutiny a kyslé uhorky sú súčasťou každého tradičného indického jedla a majú nespočetné množstvo odrôd. Niektoré sú na báze jogurtu; iné sú sladké, zakonzervované a niektoré sú podobné jednoduchým šalátom alebo slalom. Korením môžu byť tiež jednoduché zmesi čerstvých bylín s orechmi.
Bhaji je populárne občerstvenie na ulici podobné praženici. Skladá sa z hlboko vyprážanej zeleniny na cibuľke, súčasťou sú aj zemiaky či baklažán v korenenom cestíčku a zvyčajne sa podáva s omáčkou.
Korenie, bylinky a iné dochucovadlá
V Indii existuje len málo jedál, ktoré by neboli vylepšené aspoň jedným alebo dvoma koreninami či bylinkami. V indickej kuchyni sa používajú desiatky a desiatky korenín. Kuchári v navyše často zvažujú zdravotné prínosy jednotlivých korenín, ako aj ich príchute. Dôležité je aj poradie, v akom sa do jedla pridávajú.
Korenie sa používa celé a mleté, čerstvé a sušené. Najbežnejšie sú kurkuma, koriander, kmín, čili, zázvor, cesnak a čierne korenie a v mnohých receptoch sa používajú horčičné semienka, senovka grécka, kardamón, klinčeky, muškátový oriešok, tamarind alebo šafran. Indickí kuchári si môžu pripraviť svoje vlastné zmesi korenia, ako je garam masala, alebo si ich kúpiť vopred pripravené.
Zrná, strukoviny a orechy
Ryža a pšenica sú najčastejšie konzumované zrná v Indii, ryža je populárnejšia na juhu a pšenica na severe, kde rastie. Proso je taktiež obľúbené. Ryža je zvyčajne dusená, pšenica sa najčastejšie konzumuje vo forme chleba. Autentická indická kuchyňa navyše obsahuje aj rezance vyrobené z pšeničnej, ryžovej múky alebo cícerovej múky.
Najbežnejšia zo strukovín je šošovica, či už červená, zelená, žltá alebo čierna, spolu s poleným hráškom, holubím hráškom, fazuľou mungo a cícerom.
Pistáciové oriešky, mandle a kešu sú taktiež podstatnou zložkou. Na juhu sa často používa kokos, a to ako v čerstvo nastrúhanej forme, tak aj ako kokosové mlieko.
Ovocie a zelenina
V indickej kuchyni dominuje zelenina, ktorá je základom jedál oveľa častejšie ako mäso, najmä na juhu. Indovia varia čerstvú, sezónnu a miestnu zeleninu, najčastejšie zemiaky, baklažán, zelený hrášok, karfiol a cibuľu. Často sa tiež používajú paradajky, mrkva, tekvica, huby a okra, rovnako ako listová zelenina, ako je špenát a vrcholy reďkovky, cvikly a senovky gréckej. Zelenina sa varí na karí, opeká sa, dusí alebo vypráža a občas sa plní.
Indovia jedia čerstvé ovocie ako občerstvenie a tiež ich používajú, zrelé aj nezrelé, do sladkých a slaných jedál. V indickej kuchyni je zastúpené tropické ovocie ako mango, papája, ananás, guava, melón, jackfruit a granátové jablko.
Mäso, hydina, ryby a morské plody
Na rozdiel od západnej kuchyne nie je mäso v Indii zvyčajne základom jedla, ale k niektorým jedlám sa konzumuje v menších dávkach a to najmä kozie, jahňacie a baranie mäso. Obľúbené je však aj kuracie a kačacie. Pobrežné oblasti Indie využívajú obrovské množstvo rýb a morských plodov, vrátane kreviet, krabov, kalamárov, mušlí a mušlí.