Úžasná Pekingská kačka – jedlo, ktoré musíte ochutnať
Pekingská kačica patrí medzi populárne čínske jedlá. Ľudia si ju pravidelne vychutnávajú v reštauráciách. Výnimočná je svojou úžasnou chuťou a zaujímavou prípravou. Prečítajte si viac o tomto skvelom jedle a inšpirujte sa pri ochutnávaní nových kuchýň.
Tradičné jedlo
V Číne sa pekingská pečená kačka pripravuje už od dôb cisárov. Jej príprava sa datuje od dynastie Yuan približne od 13. storočia. Bola obľúbeným jedlom cisárov a neskôr sa dostala aj medzi obyčajných ľudí. Jej príprava sa zmenila v 19. storočí. Vtedy Yang Quanren vymyslel závesnú pec, v ktorej sa kačica piekla. V roku 1864 založil reštauráciu Quanjude, ktorá sa stala veľmi obľúbenou. Prostredníctvom nej sa o pečenej pekingskej kačke dozvedel zvyšok sveta.
Pekingská kačica je obľúbená najmä pre svoju tenkú, sviežu kožu a chutné mäso. Kačice chované pre tento typ pokrmu sa zabíjajú na 65 deň. Pôvodne boli pripravované kačiče z Nankingu, ale teraz sa využívajú americké pekingské kačice. Pečené sú v uzavretej alebo zavesenej peci. Ich príprava je rôzna. Väčšinou sa konzumujú so škoricou, ukorkami, sladkou fazuľovou omáčkou a lokšami vyvaľkanými okolo plniek. V niektorých prípadoch je vo vnútri nakladaná reďkovka, ale používajú sa aj iné omáčky.
Často si ju ľudia mýlia z klasickou pečenou kačicou. Tá sa však od pekingskej odlišuje vo výbere samotnej kačice, štýlom prípravy, výberom omáčky a korenín, karamelizáciou a spôsobom podávania.
Dve metódy prípravy
Pôvodne sa pečená pekingská kačica pripravuje v uzavretej peci. Tá je väčšinou stavaná z tehál spolu s kovovými mriežkami. Pred pečením sa v peci spáli ciroková slama Gaoliang. Po dohorení ohňa sa umiestni kačica do pece a pomaly sa spracováva. Ide o dlhý proces, v ktorom je dôžitá najmä zručnosť pri ovládaní pece. Upečená kačica v rúre je veľmi chutná, pretože tuk sa drží priamo pod kožou a to jej dodáva na jemnosti.
Okrem uzavretých pecí sa kačice pečú aj v otvorených, kde sú zavesené jedna vedľa druhej. Pečené sú na otvorenom ohni pri teplote 270 stupňov zvyčajne 30 až 40 minút. Keď sú kačice zavesené tuk medzi mäsom a kožou dobre odteká. Kačice sú chrumkavé a podávajú sa spolu s opečenou kožou.
Servírovanie
Konkrétne pekingská kačka nie je jedlo, ktoré si urobíte doma. Môžete sa o to samozrejme pokúsiť, ale chuť ktorú jej dodá opekanie na otvorenom ohni nedocielite. Ak si ju chcete vychutnať doma, môžete si ju z mnohých reštaurácií objednať. Častejšie si ju však ľudia vychutnávajú práve v reštauráciách. Servírované sú vyrazené kúsky s chrumkavou kožou. V tých najlepších reštauráciách kuchár krája kačicu priamo pred hosťami.
Zaujímavosť
Pekingská kačka svojou úžasnou chuťou oslovila aj mnohé významné politické návštevy. Tým bola pekingská kačka pripravovaná pri rôznych príležitostiach. Medzi nadšencov tohto pokrmu patria napríklad bývalí prezident Richard Nixon, Fidel Castro, Henry Kissinger alebo Helmut Kohn.
Ochutnali ste už niekedy pekingskú kačicu? Podeľte sa s nami o miesto kde ste si tento pokrm vychutnali.