Osvojte si základy thajskej kuchyne vďaka polievke Tom Kha Gai
Thajská kuchyňa je špecifická svojou pestrosťou farieb, pikantnosťou a chuťou. Väčšina jedál je zdravých, rýchlo pripraviteľných a jednoduchých. Jedným zo zaujímavých thajských jedál je kuracia polievka s kokosovým mliekom Tom Kha Gai. Ide o mimoriadne obľúbené a tradičné jedlo.
Čím je známa thajská kuchyňa
Thajská kuchyňa je výrazne ovplyvnená kuchyňami okolitých štátov, pričom najväčší podiel má s určitosťou čínska a indická kuchyňa. Preslávená je svojou jedinečnou korenistou chuťou a ostrosťou. Medzi najpoužívanejšie suroviny patrí cesnak, čili a kari korenie. Často sa tiež používajú arašidy, kokosové mlieko alebo rôzne druhy byliniek. Obľúbeným je hydinové a bravčové mäso, ale svoje zastúpenie majú v thajskej kuchyni aj ryby a ďalšie plody mora. Najčastejšími jedlami sú rôzne druhy polievok, miešaná zelenina pripravovaná na tradičnej panvici wok a ryžové cestoviny s mäsom alebo rybou. Populárnym dezertom je aj mango s lepkavou ryžou.
Suroviny na prípravu Tom Kha Gai
Úžasná kuracia polievka Tom Kha Gai je tvorená viacerými surovinami, ktoré dotvárajú jej chuť k dokonalosti. Chuť polievky sa môže zmeniť, ak využijete rozdielne druhy surovín. Veľkú zmenu vo výslednej chuti pocítite ak si túto polievku pripravíte z čerstvého kokosového mlieka. Jeho čerstvá chuť sa s verziami mlieka z plechovky alebo tetrapaku nedá ani porovnať. Polievka obsahuje aj kuracie mäso, často sa využíva najmä vykostené. Dôležitou prísadou sú aj hríby a je len na vás, ktorý druh si zvolíte. Vo viacerých receptoch je odporúčaná hliva ustricová, pretože dokáže výborne nasiaknuť kokosové mlieko. Celkovú chuť ovplyvňuje aj pridaná limetková šťava, ktorá jej dodáva potrebnú kyslosť a množstvo použitých korenín.
Jednoduchá príprava
Celková príprava Tom Kha Gai je veľmi jednoduchá. Aj keď existuje množstvo receptov, pokúsime sa s vami zdieľať “európsky” aby ste nemali problém s kúpou surovín. V pôvodnom recepte sa napríklad využíva galangal, ktorý sa len v polievke vyvarí, ale nekonzumuje sa. Jedlu dodáva chuť, ktorá je výnimočná a nenahraditeľná. Najviac sa jej môžete priblížiť použitím citrónovej trávy alebo zázvoru. Tie nakrájate na kúsky a spolu s listami limetky začnete variť vo veľkom hrnci. Potom čo vývar dosiahne bodu varu musíte znížiť jeho teplotu a obsah dusiť po dobu 8 až 10 minút. Následne čistý vývar oddelíte, pridáte do neho kuracie mäso a opäť začnete variť. Po niekoľkých minútach sa pridávajú hríby, ktoré sa varia až kým nie sú mäkké. Vo finále sa pridáva kokosové mlieko a cukor. Polievka sa servíruje v miskách, pri ktorých by mali mať hostia nachystaní čili olej, koriander a limetkovú šťavu, ktorou si jedlo dochutia podľa seba.
Čím sa líši od Tom Yum?
Tom Kha Gai si veľa ľudí zamieňa s polievkou Tom Yum. Tá je takisto súčasťou thajskej kuchyne a patrí medzi veľmi obľúbené jedlá. Aký je medzi nimi rozdiel? Základný vývar je rovnaký, ale Tom Kha Gai obsahuje kokosové mlieko, čím sa výrazne mení nielen jeho chuť, ale aj farba. Mohli by sme teda povedať, že Tom Kha Gai je krémovou verziou Tom Yum.