Nórsky syr Brunost je nečakaným hitom
Nórsky hnedý syr je špecialitou, ktorá sa už niekoľko rokov dováža do Južnej Kórei. Tá však za posledné roky prekvapuje svojou obrovskou spotrebou a plán vývozu na celý rok bol prekročený už teraz. Čo stojí za úspechom tejto pochúťky?
Kedysi bolo ťažké nájsť typický nórsky hnedý syr mimo Nórska, ale doba sa mení. Nórsko sa pred niekoľkými rokmi rozhodlo vyvážať svoj syr na východ a svoju fanúšikovskú základňu si vytvoril priamo v Južnej Kórei. Tam dopyt po tomto syre extrémne rýchlo rastie.
Brunost
Nórsky hnedý syr, ktorý je inak označovaný aj ako brunost sa vyrába dlhým varením zmesi srvátky, smotany a mlieka. Jeho história siaha až do 17. storočia, kedy sa vyrábal len zo srvátky a mlieka. Najčastejšie sa k príprave používa kravské a kozie mlieko. Smotana sa začala používať až v 18. storočí. Svoju typickú hnedú farbu a nasladlú chuť získava brunost prostredníctvom karamelizácie mliečneho cukru počas dlhého varenia. Existuje niekoľko variánt tohto syru, ktoré sa odlišujú najmä percentami použitého mlieka. V Nórsku sa tento syr konzumuje najmä v čase raňajok alebo je súčasťou obedového balíčka.
Hit v Južnej Kórei
Kto by to bol povedal, že Nóri nájdu svoju cieľovú skupinu práve v Južnej Kórei. Tam sa stal brunost tak veľmi obľúbeným, že už teraz je vypredaný celý plánovaný objem dovozu pre tento rok. V minulom roku nórska spoločnosť Tine vyviezla do Kórey viac ako 18 ton tohto syra. Pre tento rok bolo naplánovaných 28 ton, ktoré sú už teraz vypredané. Spoločnosť Tine preto vyčlenila inú výrobu a opäť sa pustila do doskladňovania zásob. Nielen spoločnosť Tine má veľa objednávok, ale aj mnohé ďalšie nórske spoločnosti pocítili zvýšený dopyt.
Čo stojí za úspechom?
Úspech tohto syra je v tomto prípade pripísaný dvom veciam. Prvou je jeho sladkastá chuť, ktorá je u obyvateľov Kórei veľmi obľúbená. Často je tu totiž vyhľadávané spojenie sladkoslaných chutí a tak sa stal syr rýchlo populárnym. Druhý dôvod úspechu úzko súvisí s tým prvým a týka sa prepojenia chuti s konkrétnymi jedlami. Populárnou sa stala najmä pizza, ktorej vrch je posypaný nórskym hnedým syrom. Okrem pizze sa tiež využíva aj v sladkých pokrmoch a obľúbenými sú napríklad croissanty plnené syrom. Tie sa pripravujú pomocou vaflových žehličiek. Croissant sa naplní syrom a potom sa zacvakne do žehličky, ktorá syr krásne roztopí. Práve objavovanie nových chutí a netradičné spojenia vytvorili záujem o lahodný hnedý syr.
Zaujímavosť na záver
Drobnou zaujímavosťou na záver je, že predaj brunosty nezvýšil len dopyt po nej, ale aj po špeciálnom nórskom krájači na tento syr. Spoločnosť Giax Prodjukson predala do Kórey v minulom roku približne 3 000 kusov, pričom očakáva, že tento rok sa počet predaných kusov zvýši.