Najbežnejšie a najchutnejšie indické korenie – 2. časť
India je bezpochyby známa najmä svojou kuchyňou, ktorej podstatnú zložku tvorí korenie. To dokáže na pohľad z obyčajného jedla urobiť doslova kulinárske umelecké dielo. V dnešnom článku vám ukážeme ďalšie druhy korenín, ktoré sa spájajú práve s indickými pokrmami.
Červený chilli prášok
Vyrába sa zo semien červených chilli papričiek, ktoré sú práve tou najpikantnejšou časťou, takže prášok je mimoriadne silný. Preto sa používa sa v malom množstve. Aj keď má pôvod v Amerike, Portugalci ho uviedli do Indie a odvtedy sa stal neoddeliteľnou súčasťou indického varenia.
Kardamón
Kardamón je pôvodom z malabarského pobrežia Indie a patrí do rodiny zázvorových korenín. Je to tretie najdrahšie korenie na svete, hlavne preto, že je ručne zbierané a vyžaduje veľa ručnej práce. Zatiaľ čo zelený kardamón má mierny a ľahký eukalyptový tón, čierny kardamón je pikantný, dymový a všeobecne sa používa iba na svoje semená. Kardamón sa najčastejšie používa na zvýraznenie chuti čaju a pudingov.
Cesnak
Cesnak sa hojne používa v indickej kuchyni, aj keď nie je technicky klasifikovaný ako korenie. Nájdete ho rozdrvený v žuvacom naanskom chlebe, nakrájaný na kocky a pridaný do dipov alebo naplnený omáčkami a mäsom, ktoré mu dodajú silnú a výraznú chuť. Ak hľadáte miernejšiu dávku, cesnak by sa mal pridávať na začiatku jedla, keď pražíte cibuľu, pretože má tendenciu dozrievať a byť viac sladký, čím dlhšie ho budete piecť.
Kurkuma
Ďalším korením patriacim do rodiny zázvorov je kurkuma, ktorá patrí medzi najbežnejšie používané korenie v Indii. Vzniká z koreňov curcuma longa, listovej rastliny pochádzajúcej z Indie. Má zemitú konzistenciu, teplú arómu a chuť a dnes sa používa hlavne pre svoju chuť a farbu a tiež pre svoje protizápalové účinky.
Šafran
Šafran je najdrahším korením na svete – o ktorom sa predpokladá, že je cennejšie ako zlato. Najvýraznejšou vlastnosťou tohto korenia je jeho štipľavá medová aróma, ktorá sa po namočení vo vode alebo mlieku zjemňuje.
Rasca
Rasca dodáva väčšine indických karí a zeleniny dymový podtón a robustnú arómu. Semeno je vyprážané v suchej forme a pred použitím je obvykle prvým korením pridaným pri príprave indických jedál.
Škorica
Škorica, prevažne pestovaná pozdĺž západných Ghátov v Kérale a Tamil Nadu, je korením sladkej chuti s teplou a drevitou arómou. Vďaka týmto vlastnostiam je vynikajúcou prísadou do koláčov a dezertov. Spolu s príchuťou jedla má škorica aj rôzne zdravotné výhody – predpokladá sa, že znižuje krvný tlak.
Koriander
Jeho semená sa často používajú ako alternatíva k soli, sú oválne, ryhované a po dozretí sa menia zo jasne zelenej na béžovú. Toto korenie má sladkú a štipľavú chuť s mierne citrusovou chuťou a patrí medzi najstaršie na svete. Je veľmi rozšírené v štátoch Rádžasthán a Madhjapradéš.
Horčičné semienka
V indickej kuchyni sa hnedé horčičné semiačko používa častejšie ako čierna odroda. Aj keď sú tieto semená pôvodom z Ríma, najskoršie zmienky o ich použití sú v príbehoch o Budhovi, kde tieto semená používa na záchranu chlapcovho života.