Chute Ázie

Ktoré jedlá sú typické pre kuchyňu Anhui?

Kuchyňa Anhui je jednou z ôsmich tradičných čínskych kulinárskych tradícií. Povestná je využívaním divokých bylín z miestnych lesov, ale aj mora. Viaceré jedlá sa stali veľmi obľúbenými, ktoré to sú?

Kuchyňa Anhui 

Táto kuchyňa je známa predovšetkým používaním divokých bylín z pevniny i mora a jednoduchými spôsobmi prípravy, pričom najbežnejším je najmä dusenie alebo varenie. Vyprážanie alebo pečenie sa využíva len veľmi málo. Kuchyňu Anhui tvoria tri základné štýly, ktorými sú oblasť rieky Huai, Yangtze a južná oblasť Anhui. V celej oblasti sa nachádza veľké množstvo lesov, ktoré sú bohaté na suroviny a sú pre všetkých ľahko dostupné. 

Najviac je táto kuchyňa spájaná s tofu, ktorého vznik je úzko spojený s princom z dynastie HanLiu An, ktorého rodné mesto je nazývané ako rodné mesto tofu. Podľa legendy páchnuce tofu vytvoril anhuínsky učenec Wang Zhihe, ktorý ho predával v Pekingu aby si zarobil na živobytie. V Anhui je tofu obľúbeným občerstvením.

Tradičné jedlá kuchyne Anhui

Solené mandarínske ryby sú obľúbeným pokrmom, ktorý je pripravovaný z rýb ulovených v miestnych riekach a potokoch. Čerstvé ryby sú marinádované v slanom náleve a následne dusené v sójovej omáčke spolu s ďalšími prísadami. Výsledná chuť je veľmi nezvyčajná, ale veľmi obľúbená. 

Jedlo známe ako kráľovský hrniec alebo Yi Pin Guo vytvorila pani Yu, manželka ministra spravodlivosti z dynastie Ming. Príbeh rozpráva o tom, že k nim raz prišiel cisár na večeru a okrem tradičných pochúťok pripravila pani Yu aj horúci hrniec v štýle Hui. Cisárovi sa vraj jedlo tak páčilo, že keď sa dozvedel, že ho pripravovala pani Yu pomenoval ho ako kráľovský hrniec. Príprava tohto jedla je dosť náročná. Kráľovský hrniec obsahuje sušené bambusové výhonky, mäso, vyprážaný fazuľový tvaroh, bravčové guľky a špenát alebo sušené kvety ľalie. Tie sa ukladajú do jednotlivých vrstiev. Všetko sa spoločne podusí na vode spolu s korením. Keď je jedlo hotové môže sa podávať, známe je najmä pre svoju jedinečnú chuť. 

bambusové výhonky varené s klobásou a sušenými hubami (zdroj obrázku: canva.com)
bambusové výhonky varené s klobásou a sušenými hubami (zdroj obrázku: canva.com)

Bambusové výhonky sa často používajú v rôznych jedlách kuchyne Anhui, pričom najobľúbenejšími sú výhonky z kopca Wenzheng. Medzi obľúbené jedlá patria bambusové výhonky varené s klobásou a sušenými hubami. Práve klobása a sušené huby zvýraznia ich chuť a taktiež dodajú jedlu správnu farbu. 

Daobanxiang je sušené bravčové mäso a je jedným z typickým jedál tejto kuchyne. Na záhradách miestnych ľudí je možné často vidieť zavesené bravčové mäso schnúť. Pôsobením slnka mäso postupne žltne čím sa uvoľňuje tuk. Usušené tvrdé bravčové mäso sa potom krája na tenké plátky, ktoré sa umiestni na dosku, na ktorej sa následne dusí. 

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button