Ktoré jedlá by ste mali ochutnať vo vietnamskej reštaurácií?
Na Slovensku máme čoraz viac chutných vietnamských reštaurácií, ktoré ponúkajú zaujímavé a netradičné jedlá. Keď prvýkrát navštívite vietnamskú reštauráciu, pravdepodobne vás prekvapí bohatá ponuka jedál. S ich vyskúšaním určite neváhajte. Poradíme Vám, ako sa orientovať v ponuke, a ktoré jedlá vyskúšať ako prvé.
Vietnamská kuchyňa je považovaná za jednu z najzdravších na svete. Kuchári sa snažia pri príprave jedál zachovať čo najčerstvejšiu chuť jedál. Využívaných je viacero spôsobov, a to najmä varenie, dusenie alebo vyprážanie. Základnou surovinou je ryža pestovaná na vodných poliach, ktorá sa okrem prílohy využíva aj pre výrobu rôznych druhov rezancov a koláčov.
Polievka Pho
Úplne najpopulárnejšou polievkou, ktorú nájdete v každej vietnamskej reštaurácií je Pho. Považovaná je za národné jedlo Vietnamu a konzumovať ju môžete počas celého dňa. Polievka je pripravená z ľahkého hovädzieho alebo kuracieho vývaru, do ktorého sa pridávajú široké ploché rezance a jarná cibuľka. Nakoniec sú pridané plátky kuracieho, hovädzieho alebo bravčového mäsa. Do vegetariánskej verzie polievky sa zvyčajne pridáva tofu.
Jarné rolky Goi Cuon
Priesvitné jarné rolky plné chutnej zeleniny, koriandra a kreviet alebo bravčového mäsa musíte vyskúšať! Netradičné verzie tohto jedla kombinujú zelený banán, grilované pásiky bravčového mäsa a hviezdicové ovocie karambolu, ktoré sa pri konzumácií namáčajú do arašidovej omáčky. Jarné závitky Goi Cuon sú podávané za studena a plnia úlohu predjedla pred hlavných chodom.
Bageta/sendvič Banh mi
Základom jedla je špeciálna bageta, ktorá sa od francúzskej odlišuje pridaním ryžovej múky do cesta. Hotová bageta je rozkrojená, aby vznikla “kapsa”, do ktorej sa vkladá náplň. Tá sa môže líšiť, zvyčajne však obsahuje plátky grilovaného mäsa (bravčového, kuracieho alebo rybieho), zaváranú zeleninu, plátky čerstvej uhorky, lístky koriandru a čili papričky. Ide o obľúbené pouličné jedlo, ktoré dokáže dobre zasýtiť.
Palacinky Banh xeo
Nejde o tradičné palacinky s džemom a šľahačkou, ale o slanú verziu obohatenú krevetami, bravčovým mäsom, fazuľovými klíčkami a vajciami. Mnohí ich označujú ako “šuštiace” alebo “praskajúce”, pretože sú palacinky vyprážané a pri konzumácií je počuť praskanie. Po vypražení sú palacinky zabalené do ryžového papiera a pred konzumáciou sa zvyknú namáčať do rybacej omáčky.
Mäsové guľky Bun Cha
Pripravené sú z bravčového mäsa, ktoré sa griluje na otvorenom grile s dreveným uhlím. Podávané sú s ryžovými rezancami, rôznymi lístkami a vývarom. Konzumujú sa najmä v čase obeda a vo Vietname ich často nájdete v pouličných stánkoch.
Miska rezancov Cao lau
Chutné rezance z ryžovej múky v kombinácií s fazuľovými klíčkami, bravčovým mäsom a vývarom sú obľúbeným pokrmom Vietnamcov najmä večer. Cao lau môže byť podávané aj s grilovanými krevetami alebo posypané chrumkavým ryžovým papierom. Skvelo chutí v kombinácií so šalátom a zelenými fazuľkami.