Jedli ste už čierne vajcia?
Čierne vajcia sú obľúbenou špecialitou v Číne. Netradičná farba a zaujímavá chuť ich radi na popredné priečky rebríčka toho, čo by ste mali v živote ochutnať. Ako sa pripravujú a je bezpečná ich konzumácia?
Príprava a chuť čiernych vajec
Známe sú tiež ako konzervované, tisícročné alebo tisíc rokov staré vajcia. Čierne vajcia sú konzervované v špeciálnom soľnom náleve, ktorý obsahuje zmes ílu, popol, soľ, nehasené vápno a ryžové šupky. K príprave sa používajú kačacie, kuracie alebo prepeličie vajcia. V náleve sa konzervujú niekoľko týždňov alebo mesiacov, pričom záleží na spôsobe spracovania. Konzervovaním žĺtok dostáva tmavozelenú až sivú farbu. Je krémovej konzistencie a má silnú chuť vďaka amoniaku a sírovodíku. Vaječné bielko dostáva tmavohnedý odtieň, mení sa v priesvitné želé a má slanú chuť. Za najviac kvalitné sa považujú vajcia Songhua, známe tiež ako vajcia z kvetov borovice alebo so vzorom borovice. Blízko povrchu vaječného bielka majú vzory, ktoré pripomínajú borovicové konáre.
Chuť čiernych vajec je nezameniteľne štipľavá s výraznou vôňou síry a amoniaku. Ak prekonáte prvotný šok, tak si na jej neobvyklú vôňu a chuť zvyknete.
Prvé čierne vajcia
Čierne vajcia sú známe niekoľko storočí. O ich vynájdení koluje viacero príbehov, pričom najznámejší je o mužovi z Hunanu z obdobia dynastie Ming. Ten náhodne našiel vajcia v kaluži s haseným vápnom. Vajcia ochutnal a postup zopakoval, ale druhý krát pridal aj soľ. Tento príbeh viacero zdrojov mierne upravuje, ale v konečnom dôsledku za ich objavenie vďačíme niekomu, kto sa nebál ich ochutnať.
Druhým známym príbehom je legenda o chovateľovi kačiek Shigue. Ten na znak dvorenia položil na dvor vajcia pre svoju milú. Tá si ich všimla až o niekoľko týždňov a rozhodla sa ich ochutnať. Vajíčka mali na sebe jemné kryštalické vzory, ktoré sa podobali borovicovým konárom a tak ich nazvala vajcia so vzorom borovice.
Konzumácia čiernych vajec
Čierne vajíčka sa konzumujú rôzne a často sú prísadou alebo ozdobou iného jedla. V pouličných stánkoch si môžete kúpiť polievku s čiernymi vajciami. Využívané sú aj pri príprave ryžovej kaše alebo rôznych šalátoch. Môžete ich tiež nakrájať na drobné kúsky a poukladať na kúsky tofu. K častým kombináciám patrí aj nakrájanie vajec na kolieska, ktoré sú následne posypané hoblinami zázvoru. Obľúbenými sú aj ako občerstvenie k pivu. Konzumujú sa s cibuľou a sušenými krevetami.
Konzumácia čiernych je väčšinou bezpečná. V niektorých prípadoch došlo k nesprávnym praktikám prípravy a vajcia sa pokazili. V roku 2013 bolo zatvorených niekoľko firiem v Číne, ktoré k príprave používali nesprávne postupy a teraz už je konzumácia omnoho bezpečnejšia.
Mnohí ľudia sa konzumácií čiernych vajec vyhýbajú kvôli absurdnému príbehu. Ten rozpráva o tom, že vajcia boli pred konzerváciou namáčané v konskom moči. Neexistujú však žiadne dôkazy o tom, že by bol tento príbeh pravdivý.
V prípade, že navštívite Vietnam alebo Čínu odhoďte svoje zábrany a vyskúšajte čierne vajcia. Spôsob akými ich vyskúšate je naozaj veľa a ich chuť vás naozaj prekvapí.