Fascinujúce ázijské korenia, ktoré robia jedlo dokonalým
Ázijskú kuchyňu milujú ľudia po celom svete. Tradičné jedlá pochádzajú z množstva rôznych kulinárskych štýlov, ktoré majú v Ázií svoje zastúpenie. Dôležitou zložkou každého receptu, sú suroviny a koreniny, ktoré jedlá pretvárajú na zážitok. Ázia má niekoľko druhov špeciálnych korenín, ktoré sa postupne začali dovážať do zahraničných krajín. Ktoré to sú?
Čili a vietnamská paprika
Pikantné jedlá milujú ľudia v celej Číne. Väčšinou pochádza pikantnosť z čili papričiek, ktorých existuje niekoľko druhov. Tie sa pestujú po celej Ázií a šlachtia podľa stupňa ich štipľavosti. Ak sa odstráni vnútorné jadro papričky, spolu s ním sa vylúči aj väčšina pálivosti, čo však neznamená, že výsledné jedlo nebude pikantné.
Korenie z vietnamského ostrova Phu Quoc je známe svojou silnou arómou a štipľavosťou. Známe je ako vietnamská paprika. Ročne sa jej vyprodukuje viac ako 1 000 ton a patrí medzi obľúbené ázijské koreniny.
Zázvor, galangal a citrónová tráva
Zázvor je obľúbenou prísadou, ktorej sa podarilo dostať do Európy a tak je dostupný aj na Slovensku. V Ázii sa predáva na väčšine trhov, pričom sa najčastejšie predáva ako čerstvý. Jeho využitie v kuchyni je univerzálne.
Najčastejšie si galangal ľudia mýlia so zázvorom pre ich podobnú vizáž. Galangal má okolo seba niekoľko krúžkov, čím sa odlišuje od zázvoru, ktorý je omnoho hladší. Najčastejšie je využívaný v thajskej kuchyni. Predáva sa aj v sušenej forme.
Známou prísadou thajskej kuchyne je aj citrónová tráva. Pokrmom dodáva zvláštnu citrusovú kyslosť, ktorú thajci milujú. Dostupná je najmä na rôznych trhoch v Thajsku, ale zohnať ju môžete aj na Slovensku.
Päť alebo sedem korení?
Existujú oboje. Zmes piatich korení obsahuje badián, semená feniklu, anízové korenie, klinčeky a cassiu, teda čínsku škoricu. Táto zmes je menej pálivá a veľmi aromatická. Oproti nej je zmes siedmich korení viac pikantnejšia. Zahŕňa sezamové semiačka, čili, mak, kôru z mandarinky, vločky z morských rias, zázvor a japonské korenie sansho. Kúpiť sa dajú už namiešané alebo si ich môžete pripraviť aj sami.
Čerstvé bylinky
V Ázii sa vo veľa prípadoch využívajú čerstvé lístky priamo z bylín. V Thajsku je obľúbenou bazalka, ktorej tam existujú tri druhy a každý chutí úplne inak. Okrem bazalky sú v Thajsku známe aj kafírové lipové listy, ktoré sú bežne dostupné na trhu. Pri varení sa používajú najčastejšie nastrúhané alebo rozmixované na pastu. V Ázii má veľké využitie aj čerstvý koriander. Kým v Číne a Indii uprednostňujú len využívanie listov, v Thajsku sa pri varení používajú aj jeho korene a stonky. Keď vravíme o čerstvosti nemôžeme zabudnúť na čínsku pažítku. Tá sa predáva ako nasekaná alebo v celku. Oproti našej európskej je však omnoho pikantnejšia.