Bun bo nam bo – kde sa vzal tento fenomén vietnamských bistier na Slovensku?
Kto by nepoznal ryžové rezance s hovädzím mäsom doplnené čerstvou zeleninou, bylinkami, praženými arašidmi a chrumkavou cibuľkou. Patrí medzi najobľúbenejšie jedlá vo vietnamských reštauráciách u nás a tiež k vyhľadávaným pokrmom v oblasti Hanoja.
Toto jedlo pochádza z južného Vietnamu, čomu nasvedčuje aj samotný názov. Bun znamená ryžové rezance, Bo hovädzie mäso a Nam Bo symbolizuje oblasť južného Vietnamu. Doslovo to teda znamená ryžové rezance s hovädzím z juhu.
Hanoj predsa nie je v južnom Vietname, ako to že je populárny práve tam? Tu sa zdroje rozchádzajú. Jedni tvrdia, že sa jedná o jedlo z Hanoja, ktoré sa pripravuje na južanský štýl, iní, že ho priviezli kolonisti.
Pravdepodobnejšia sa javí druhá varianta. V dobe francúzskeho kolonizmu, kedy pod ich kontrolu spadala rozsiahla krajina, cestovali s ľudmi aj ich jedlá. Keď boli pracovné sily potrebné na severe, presunuli sa sem z viacerých oblastí. Južania si priniesli svoj pokrm, údajne vychádzal z jedla Bun Thit Bo Xao, teda juhovietnamských opražených rezancov s hovädzím mäsom.
Tento pokrm si miestni Hanojčania osvojili, jednak je možné, že nemali pôvodný recept alebo urobili to, čo bolo vtedy bežné. Pražené rezance boli nahradené ryžovými a polievka bola vynechaná. Tomuto kroku môžeme vďačiť za populárnosť Bun Bo Nam Bo. Vynechanie polievky, rezance „na sucho“ v kombinácií s čerstvom zeleninou dávajú jedlu sviežosť, ľahkosť a chrumkavosť.
Bun Bo Nam Bo prešlo dlhú cestu z juhu Vietnamu do Hanoja, kde sa udomácnilo. Vyhľadávané je miestnymi, rovnako ako aj turistami ako obľúbený street food. Vietnamci ho konzumujú v rámci celého dňa, či už ako raňajky, obed alebo večeru.
Nájsť ho môžete tiež v širokej škále prevádzok, od stánkov na uliciach po vychytené reštaurácie. Ak sa ocitnete v Hanoji, najlepšie Bun Bo Nam Bo vraj nájdete v uličkách starého mesta, kde sa servíruje v južanskom štýle.
Zaujímavosťou taktiež je, že Bun Bo Nam Bo sa podáva počas horúcich dní ako jedlo na ochladenie. Napriek tomu, že sa jedná o teplý pokrm, účinkami je podobný šalátom, ktorý jedávame počas leta.
Ak by ste sa náhodou Bun Bo Nam Bo objedli a chceli by ste vyskúšať niečo podobné, je tu pre vás viacero pokrmom. Bun Bo Xao vyzerá takmer rovnako, líši sa v použitej omáčke. Kým v Bun Bo Nam Be sa hovädzie marinuje v ústricovej omáčke, Bun Bo Xao sa podáva s Nuoc Cham. Táto omáčka pozostáva z vody, cukru, limetkovej šťavy a rybej omáčky. Patrí medzi základné vietnamské omáčky, ktoré nájdete vo viacerých jedlách.
Ďalšou variantou podobnou Bun Bo Nam Bo je Bun Bo Hue, jeho severný príbuzný. Táto legendárna rezancová polievka pochádza z Hue, bývalého hlavného mesta počas dynastie Nguyen. Základ tvoria ryžové rezance s hovädzím chvostom, vývarom a kusmi zrazenej uvarenej bravčovej krvi. Mňam.
Reštaurácie, hlavne na Západe, ktoré túto polievku podávajú, ju servírujú bez uvarenej krvi. Fanúšikovia tohto jedla však tvrdia, že práve vyvarená krv mu dodáva tú správnu príjemne jemnú chuť.
Nuž, jej ochutnanie ostáva na zvážení každého, pre ostatných je tu stále overené vynikajúce Bun Bo Nam Bo.