Chute ÁzieCestovanie

Aké sú najlepšie čínske dezerty?

Čínska kuchyňa skrýva bohatú paleta chutí a vôní. Pozornosť si zaslúžia najmä čínske dezerty, ktoré majú svoje korene v bohatých tradíciách, kultúrnych hodnotách a prírodných zdrojoch krajiny. V tomto článku vám predstavíme rôznorodý svet čínskych dezertov a priblížime vám ich neobyčajné chute.

Tanghulu – sušené ovocie na paličke

Obľúbeným dezertom, ktorý si môžete zakúpiť v pouličných stánkoch v Číne je takzvané Tanghulu, teda sušené ovocie obalené tekutým cukrom napichnuté na paličke. Môžete ho nájsť v rôznych variantoch a príchutiach, ktoré sa líšia podľa druhu ovocia a príchute sirupu. Najčastejšie sa používajú hrušky, jablká, hrozienka a čučoriedky, ktoré spolu so sirupom vytvárajú sladký, niekedy kyslý a chrumkavý dezert.

Tanghulu (Zdroj obrázku: canva.com)

Buchty z červenej fazule 

Buchty Dòushā bāo sú nielen lahodné, ale aj lákavé na pohľad. Často sú dostupné v rôznych tvaroch a veľkostiach, a sú populárnou variantou parených buchiet. Plnené sú náplňou z fazule adzuki, ktorá je veľmi sladká a často sa využíva na prípravu viacerých dezertov. Najčastejšie sa konzumujú na raňajky alebo na desiatu. 

Buchty Dòushā bāo (zdroj obrázku: canva.com)

Vaječný koláč 

Vyhľadať ho môžete aj pod názvom Egg Tart a jeho história sa v Číne traduje od 20. storočia, kedy ho sem priviezli zahraniční obchodníci. Recepty sa neskôr upravili a v súčasnosti existuje viacero verzií. Vonkajší obal koláčika tvorí pečivo a vnútorná náplň je pudingová, avšak môže byť ochutená čokoládou alebo zeleným čajom. 

Čítajte tiež: Milujete palacinky? Vyskúšajte ich netradičné ázijské verzie

Mandľové želé 

Má zvyčajne krémovú farbu s jemnou konzistenciou a obľúbené je po celej krajine. Jeho názov je trochu zavádzajúci, pretože dezert sa vo všeobecnosti vyrába z marhuľových jadier, ktoré sú namočené a rozdrvené vodou. Potom sa mlieko extrahuje a pridá sa želírujúca látka. Mandľové želé si môžete vychutnať vo väčšine čínskych reštaurácií a na internete nájdete aj viacero receptov, podľa ktorých si môžete mandľové želé pripraviť doma sami. 

Mandľové želé (zdroj obrázku: canva.com)

Čínska cukrová vata 

Známa tiež pod názvom Dragon´s Beard Candy sa tradične vyrába ručne a má nízky obsah cukru. Tak ako klasická cukrová vata, aj čínska cukrová vata je citlivá na vlhkosť a má tendenciu sa topiť. Vychutnať si ju môžete v pouličných stánkoch a predajcovia ju pripravia priamo pred vami. 

Prípravu tejto pochúťky si môžete pre lepšiu predstavu pozrieť vo videu nižšie:

Tekvicové palacinky 

Sečuánska kuchyňa sa pýši viacerými chutnými jedlami vrátane sladkých tekvicových palaciniek. Vyrábané sú najmä z tekvice, múky a cukru, pričom obľúbené sú najmä v zimnom období. Často sú však veľmi sladké a preto nechutia úplne každému. Zdobené môžu byť sezamovými semienkami, ktoré im dodajú extra chuť. 

Tekvicové palacinky (zdroj obrázku: canva.com)

Ľadové osvieženie 

Počas letných mesiacov je skvelým osviežením ľadový dezert nazývaný aj Shaved Ice Dessert. Tento dezert tvorí nasekaný ľad na tenké škrupinky, ktorý je poliaty rôznymi sirupmi a ovocím, ktoré mu dodajú chuť. Obľúbeným sa stal nielen v Číne, ale vychutnať si ho môžete vo viacerých krajinách sveta. 

Shaved Ice Dessert (zdroj obrázku: canva.com)

Lepkavé ryžové guľôčky

Tang yuan, známe tiež ako lepkavé ryžové guľôčky, predstavujú sladké pochúťky, ktoré sú plnené rôznymi sladkými náplňami. Ich povrch je vyrobený z lepkavej ryžovej múky, ktorá sa spracováva do podoby žuvačkového cesta. Naplnené môžu byť rôznymi ingredienciami, ako je červená fazuľa, sezam, arašidy a iné sladké náplne. Tieto plnky vytvárajú špecifické chuťové kombinácie, ktoré sa prelínajú so zemitou chuťou cesta.

Lepkavé ryžové guľôčky (zdroj obrázku: canva.com)

Ich tvar a textúra sa približujú mochi, tradičným japonským lepkavým koláčikom. Príprava a konzumácia Tang yuan majú v Číne hlboké korene v tradičných sviatkoch a oslavách, kde slúžia ako symbol jednoty a dobroty.

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button