TOP 3: Najlepšie ázijské polievky, ktoré si zamilujete
Ázijská kuchyňa je obrovským zdrojom inšpirácie, v pohodlí domova si môžete pripraviť chutné hlavné jedlá, ale aj sýte polievky. V našom článku sme si pre vás pripravili 3 recepty na polievky z rôznych ázijských krajín, ktoré sú nenáročné na prípravu a zároveň výborne chutia.
Čínska polievka s hubami šitake
Základom čínskej polievky s hubami šitake je silný hovädzí vývar. Výsledná polievka má komplexnú chuť, ktorou poteší všetky chuťové poháriky a patrí medzi obľúbené ázijské rezancové polievky. Príprava je pomerne jednoduchá a potrebovať budete len niekoľko ingrediencií.
Suroviny potrebné k príprave:
- 300 g hovädzie mäso
- 1 L hovädzí vývar
- 2 PL sójová omáčka
- 1 PL sezamový olej
- 1 PL slnečnicový olej
- 2 PL ryžové víno
- 4 Ks jarná cibuľka
- 150 g huby šitake
- 200 g čínska kapusta
- 250 g čínske vaječné rezance
Najskôr je potrebné pripraviť hovädzie mäso, ktoré nakrájajte na tenké plátky. V miske preto rozmiešajte sezamový olej, sójovú omáčku spolu s ryžovým vínom, a hovädzie mäso v nej nechajte aspoň 30 minút marinovať.
Zatiaľ vo veľkom hrnci priveďte hovädzí vývar k varu. Do vývaru pridajte nakrájané huby, jarnú cibuľku, čínsku kapustu a rezance, následne varte asi 3 minúty.
Na panvici nechajte rozohriať oheň a potom na ňom opekajte hovädzie mäso približne 2 minúty z každej strany. Následne pridajte mäso do vývaru a ešte chvíľku nechajte povariť. Vývar môžete dochutiť soľou a korením, podľa vašej chuti.
Čítajte tiež: TOP 10 Najlepších ázijských jedál
Thajská polievka s krevetami Tom Yum
Kto navštívil Thajsko vie, že thajská kuchyňa je unikátna svojou nezameniteľnou chuťou. Tak ako v každej kuchyni, aj thajské jedlá majú veľa obmien v závislosti od toho, v akom regióne ich konzumujete. Obľúbené sú najmä thajské polievky, ktoré sú skvelým osviežením počas horúcich letných dní. Populárnou je najmä polievka Tom Yum, ktorej prípravu môžete doma vyskúšať aj vy.
Na prípravu budete potrebovať:
- 300 ml kokosové mlieko
- 1,5 l vody
- 10 plátkov galangal
- 10 ks kafírové listy
- 1 ČL soľ
- 2 stonky koriander s koreňom
- 50 g pasta Tom Yum
- 2 PL čili pasta
- 1 ks citrónová tráva
- 1 ks červená cibuľka
- 100 g krevety
- stonkový zeler
- 3 PL limetková šťava
- 2 PL rybacia omáčka
- 30 g cherry paradajky
- 50 g šampiónov
- 3 ks čili papričky
Aj napriek tomu, že sa zdá byť zoznam surovín nekonečný, postup prípravy je nenáročný. Najskôr si do hrnca nalejte 150 ml vody a 150 ml kokosového mlieka, ktoré nechajte zovrieť. Potom k nim pridajte natenko nakrájané plátky galangal, soľ, kafírové listy, rozdrvený koriander a Tom Yum pastu, ktoré varte približne 5 minút. Následne do polievky pridajte šampiňóny, nakrájanú cibuľku, zeler, krevety a cherry paradajky. Polievku dochuťte čili pastou, limetkovou šťavou a rybacou omáčkou, potom nechajte ešte 5 minút variť. Do hotovej polievky pridajte zvyšné kokosové mlieko. Pri servírovaní na tanieri môžete polievku posypať koriandrovou vňaťou.
Ochutnajte kúsok Japonska s tradičnou ramen polievkou
Japonská polievka Ramen je populárna po celom svete a pripravuje sa v mnohých variantoch. Je to jedlo, ktoré zahreje, zasýti a očarí bohatou chuťou. Ak túto lahôdku chcete vyskúšať doma, na internete nájdete veľa receptov podľa ktorých si môžete pripraviť autentickú ramen polievku priamo z pohodlia svojej kuchyne.
O náš obľúbený recept na ramen polievku sa s vami podelíme aj my, potrebovať budete:
- 500 g bravčový bôčik
- 5 pl sójovej omáčky
- 2 ks uvarené vajíčka
- 3 pl saké
- 1 pl sezamový olej
- 1 ks zázvor
- 3 ks strúčiky cesnaku
- 1 ks zelená cibuľa
- 3 pl soľ
- 250 g rezance
- voda
Postup prípravy je jednoduchý, mäso vám odporúčame umyť a osoliť ešte deň vopred. V deň prípravy si očistite a nakrájajte cibuľku, cesnak, zázvor a všetko dajte spolu s mäsom variť do vody na približne 2 hodiny. Na povrchu sa vám bude vytvárať pena, ktorú postupne vyberajte sitkom. Keď je vývar uvarený, nechajte ho úplne vychladnúť a následne z neho vyberte mäso, sceďte zeleninu a tuk.
Čistý vývar začnite opäť ohrievať, pridajte sójovú omáčku, saké, sezamový olej, soľ a korenie. V ďalšom hrnci začnite variť rezance, po ich uvarení vodu sceďte. Hotový vývar nalievajte do taniera ako prvý, až potom pridajte rezance spolu s nakrájanými vajíčkami, zeleninou a plátkami bôčika.