CestovanieKultúraPikošky

TOP 10: Zaujímavostí o Filipínach

Ostrovský národ, ktorý dnes poznáme ako Filipíny, získal svoje meno na počesť španielskeho kráľa Filipa II. Táto krajina, ktorá sa skladá z tisícov ostrovov, ponúka oveľa viac než len krásne pláže. V našom článku sme pre vás zhrnuli niekoľko zaujímavostí, ktoré ste o Filipínach pravdepodobne nevedeli.

1. Ekonomická situácia v krajine 

Približne 45 % Filipíncov žije v extrémnej chudobe. Filipínci zarábajú menej než 2 doláre denne. Táto vysoká miera chudoby a nerovnosti je jedným z vážnych sociálnych problémov krajiny.

2. Hlavné mesto má názov podľa kvetu 

Hlavným mestom Filipín je Manila. Tá získala svoje meno podľa mangrovového stromu s bielymi kvetmi, ktorý je v tejto oblasti bežný. Manila je dôležitým hospodárskym a kultúrnym centrom krajiny a má bohatú históriu a tradície.

3. Filipíny tvorí viac ako 7 100 ostrovov 

Filipíny sú skupinou viac ako 7 100 ostrovov, ktoré sú rôznej veľkosti – od veľkých ostrovov po malé, niektoré dokonca nemajú vlastné meno. Celková rozloha ostrovov filipínskeho súostrovia je približne porovnateľná s veľkosťou Talianska. 

Tradinčý tanec tinikling je znázornený na poštovej známke (zdroj obrázku: canva.com)
Tradinčý tanec tinikling je znázornený na poštovej známke (zdroj obrázku: canva.com)

4. Tradičný tanec 

Tinikling je tradičný filipínsky tanec, ktorý sa vyznačuje tým, že tanečníci pracujú s bambusovými palicami, ktoré bijú do zeme a spolu s tancovaním vytvárajú zaujímavé rytmické vzory.

5. Stravovanie 

Na rozdiel od niektorých iných ázijských kultúr, Filipínci obvykle nejedia jedlá pomocou paličiek. Preferujú západný príbor, teda vidličku a nôž. Medzi Filipíncami je populárny spôsob stravovania “Budle Fight”, ktorý zahŕňa servírovanie jedla na veľkých banánových listoch, ktoré je určené pre niekoľko ľudí naraz. 

6. Ryžový výskum 

Medzinárodný inštitút pre výskum ryže, založený na Filipínach v 60. rokoch 20. storočia, má zásadný význam pre globálny výskum a rozvoj ryže, jedného z hlavných potravinových zdrojov pre svetovú populáciu.

Jedinečné umenie z ryže Rice Paddy Art má v Japonsku dlhú históriu

7. Hračku jojo vymyslel Filipínec 

Jojo hračka, ktorá si získala srdcia detí a tínedžerov na celom svete, bola vymyslená Filipíncom menom Pedro Flores. Jeho vynález, originálne nazývaný „yo-yo,“ stále drží rekordy popularity medzi mladšou generáciou Filipíncov a nadšencov zábavy.

Hračku jojo vymyslel Filipínec (zdroj obrázku: canva.com)
Hračku jojo vymyslel Filipínec (zdroj obrázku: canva.com)

8. Kohútie zápasy 

Kohútie zápasy sú tradičnou zábavou pre filipínskych mužov a majú dlhú históriu. Tieto súťaže sú bojovými zápasmi medzi kohútmi a majú svoje vlastné tradície a pravidlá, ktoré existovali ešte pred príchodom španielskych kolonizátorov.

9. Zaujímavý spôsob bozkávania

Niektoré filipínske kultúry majú nezvyčajný spôsob bozkávania, kde dvaja ľudia priložia svoje pery k sebe a rýchlo vdychujú vzduch, čo symbolizuje ich vzájomnú náklonnosť a priateľstvo.

10. Biodiverzita koralových útesov

Filipíny sú známe svojou neuveriteľnou rozmanitosťou koralových útesov. Z 500 druhov koralov, ktoré existujú na svete, možete 488 nájsť vo vodách pri pobreží Filipín, čo robí tieto ostrovy dôležitými pre ochranu morskej biodiverzity.

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button