Chute Ázie

Vychutnajte si doma kúsok Japonska a pripravte si netradičnú placku okonomijaki

Pikantná kapustová placka je obľúbeným pokrmom v Japonsku. Vychutnať si ju môžete v pouličných stánkoch, ale aj reštauráciách. Jej príprava je veľmi jednoduchá a nie sú potrebné žiadne špeciálne ingrediencie. Aký je postup prípravy a čo by ste mali o netradičnej placke okonomijaki vedieť?

Okonomijaki na rôzne spôsoby 

Placka okonomijaki je japonské tradičné jedlo. Názov okonomijaki je možné preložiť ako “čokoľvek na grile”. Známa je tiež ako japonská pizza alebo japonská palacinka. Pripravuje sa v mnohých variantoch, pričom najznámejšími je okonomijaki z Osaky a Hirošimy. V prípade, že by ste sa rozhodli tieto dve miesta navštíviť a placku okonomijaki si objednali, v ich chuti a prevedení nájdete veľké rozdiely. 

Základné ingrediencie 

Príprava okonomijaki je v celku jednoduchá a nevyžaduje žiadne špeciálne ingrediencie. Medzi základné ingrediencie patrí biela kapusta, vajcia, vývar a múka. Ďalšie ingrediencie závisia od konkrétneho receptu. Do cesta sa pridáva aj zemiak, jarná cibuľka, prášok do pečiva, nastrúhaný zázvor, kyslá smotana, sójová omáčka, olej, cukor, huby, riasy alebo sušené ryby. Placku si môžete ozvláštniť aj bravčovým mäsom, krevetami, ustricami alebo inými morskými plodmi, či mäsom. 

Placku si môžete vychutnať s mäsom, či krevetami, výber je na vás (zdroj obrázku: canva.com).
Placku si môžete vychutnať s mäsom, či krevetami, výber je na vás (zdroj obrázku: canva.com).

Návod na prípravu okonomijaki 

Kúsok japonskej kuchyne vďaka jednoduchému receptu na okonomijaki môžete doma ochutnať aj vy. Potrebovať budete len 1 vajce, 100 g čistej múky, 100 ml čistého vývaru, ¼ bielej nastrúhanej kapusty, 1 malý nastrúhaný zemiak,  ½ PL prášku do pečiva, 1 nakrájanú jarnú cibuľku, 100 g naporcovaných bravčových rebierok bez kostí, olej. trochu nastrúhaného zázvoru, sójovú omáčku, cukor, soľ a biele korenie. 

Na začiatok spolu zmiešajte všetky ingrediencie  až kým nevznikne hladká zmes bez hrudiek. Následne pridajte soľ a biele korenie, potom odložte do chladničky a nechajte dve hodiny odpočívať. Kým cesto odpočíva, môžete zatiaľ pripraviť omáčku, ktorou sa hotové placky prelejú. Príprava je veľmi jednoduchá, stačí zmiešať sójovú omáčku s cukrom. 

Po vybratí cesta s chladničky nechajte na panvici zohriať olej. Postupujte podobne ako pri príprave klasických placiek, do stredu panvice naneste cesto, ktoré rozotrite do kruhu. Pečte približne 3 až 5 minút z každej strany. 

Príprava okonomijaki je jednoduchá (zdroj obrázku: canva.com)
Príprava okonomijaki je jednoduchá (zdroj obrázku: canva.com)

Pár tipov na záver 

Ak pri opekaní cesta na panvici použijte pokrievku, placka si udrží teplo a lepšie sa prepečie. Či je hotová zistíte, že do jej stredu pichnete paličku. Ak po vytiahnutí zostane suchá, placka je dokonale upečená. 

Najlepšie chutí placka, keď je teplá. Po upečení ju servírujte na tanieri, polejte pripravenou omáčkou a ozdobte nakrájanou jarnou cibuľkou. S vašim výsledkom sa s nami nezabudnite podeliť do komentáru. 

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button