Chute Ázie

Aké sú najlepšie jedlá kuchyne Zhejiang?

V Číne existuje osem kulinárskych tradícií a kuchyňa Zhejiang je jednou z nich. Koľko štýlov má kuchyňa Zhejiang a aké sú jej tradičné jedlá sa dočítate v článku.

Typickým pre jedlá kuchyne Zhejiang je jemná chuť a vôňa. Kuchári dbajú na zachovanie pôvodnej chuti ingrediencií. Hotové jedlá takmer vôbec nie sú mastné a nie je ich cítiť z úst. Najčastejšie sú pre varenie využívané morské plody. Kuchári vnímajú servírovanie jedla ako umenie, okrem ktorého sa tiež zameriavajú na čerstvosť, chrumkavosť a sezónnosť. 

Kuchyňa Zhejiang je svetovo preslávená mnohými technikami varenia, ktoré využívajú kuchári. Tí sú dobrí najmä v restovaní, dusení, vyprážaní, pražení, pečení alebo parení. Kuchári pri varení využívajú najmä sezónne suroviny, aby tak zabezpečili čerstvosť a zvýraznili prírodné chute. 

Pôvod kuchyne Zhejiang 

Kuchyňa Zhejiang je pomenovaná podľa provincie, v ktorej kuchári vymysleli tento spôsob prípravy jedál. Vznik kuchyne sa datuje v období hemuduskej kultúry v neolite. Následne sa formovala počas dynastie Han a dynastie Tang. Provincia Zhejiang je od nepamäti známa ako krajina rýb a ryže. Vďaka jej pobrežnej polohe má prístup k veľkému množstvu rýb a morských plodov. Najmä vďaka rôznorodej palete zdrojov je pre kuchárov jednoduché vybrať tie najvyberanejšie ingrediencie pre vysoko kvalitné jedlá Zhejiang.

Hlavné štýly kuchyne Zhejiang 

Kuchyňa Zhejiang pozostáva z viacerých štýlov, pričom najznámejšie sú práve tri. Ide o štýl Hangzhou, ktorý sa vyznačuje bohatými variáciami a využitím bambusových výhonkov. Ďalej štýl Ningbo, ktorý sa špecializuje na morské plody s dôrazom na čerstvosť a slané jedlá. Trojicu uzatvára Shaoxing, ktorý sa špecializuje na hydinu a sladkovodné ryby. Okrem týchto troch je často spomínaný aj Wenzhou, ktorý je charakterizovaný ako najväčší zdroj morských plodov, hospodárskych zvierat a hydiny. Každý tento štýl pochádza z konkrétnych miest v provincii Zhejiang. 

Hangzhou 

Mesto Hangzhou je hlavným mestom provincie Zhejiang. Tento štýl patrí medzi najpopulárnejšie. Vyznačuje sa svojou sviežosťou a ľahkosťou. Odhaduje sa, že do minimálne polovice jedál pridávajú kuchári bambusové výhonky. Využité sú tu viaceré druhy príprav, ako pečenie, dusenie a parenie. 

Bambusové výhonky patria medzi základné suroviny (zdroj obrázku: canva.com)
Bambusové výhonky patria medzi základné suroviny (zdroj obrázku: canva.com)

Ningbo

Štýl varenia Ningbo je v mnohých veciach neobvyklí. Vo svojej podstate sa zameriava najmä na slané jedlá. Mäso necháva nakysnúť v slanom náleve a až potom sa je. Príkladom je napríklad príprava krabieho pokrmu, ktorý spočíva v máčaní krabov do slaného nálevu. Kraby sa namáčajú 24 hodín aby soľný roztok impregnoval ich mäso. Najobľúbenejšími sú samice s oranžovou ikrou. Štýl Ningbo sa predovšetkým snaží zachovať pôvodnú sviežosť a jemnosť jedál. 

Jedným zo slaných pokrmom štýlu Ningbo je chobotnica so zeleninou (zdroj obrázku: canva.com)
Jedným zo slaných pokrmom štýlu Ningbo je chobotnica so zeleninou (zdroj obrázku: canva.com)

Shaoxing

Tento štýl kuchyne sa môže pochváliť jemnými a osviežujúcimi príchuťami. Tie zahŕňajú čerstvé suroviny, ako napríklad krevety, ryby, fazuľu, bambusové výhonky, hydinu a mnoho ďalšieho. Zvyčajne sa pre prípravu využíva parenie alebo dusenie na slávnom ružovom víne Shaoxing. 

Víno Shaoxing sa v kuchyni využíva naozaj často (zdroj obrázku: canva.com)
Víno Shaoxing sa v kuchyni využíva naozaj často (zdroj obrázku: canva.com)

Wenzhou 

Medzi ďalšie známe štýly kuchyne Zhejiang patrí aj Wenzhou. Využíva viac ako 30 rôznych spôsobov varenia. Kuchyňa Wenzhou je všetko, len nie nudná. K príprave jedál využíva viac ako 250 odrôd morských plodov. Tie sú často pripravované veľmi zvláštnymi spôsobmi. Zaujímavými sú napríklad sušenie čerstvého tuniaka žltoplutvého, jedenie živých kreviet alebo máčanie medúz s nádychom miestneho ryžového vína, cukru a zázvoru. Veľký dôraz je tu kladený najmä na krájanie jedál a estetický príjemný výsledok. 

V štýle Wenzhou sú najviac využívané morské plody (zdroj obrázku: canva.com)
V štýle Wenzhou sú najviac využívané morské plody (zdroj obrázku: canva.com)

Najlepšie jedlá 

Kuchyňa Zhejiang je populárna rôznymi zaujímavými jedlami. Tie prekvapia nielen názvom, ale aj chuťou. Obľúbenými sú napríklad Pregnant fresh fish. Ide o duseného morského vlka zabaleného v bravčovom tuku. Plnený je krevetami, hubami Shiitake, šunkou a ďalšími prísadami. Medzi ďalšie známe patrí napríklad Beggar’s Chicken, teda žobrácke kura alebo bravčové mäso Dongpo. Na pohľad by vás určite zaujali aj perly na dlani, ktoré tvoria rybie guľky podávané na husacej pavučine alebo krab z bahna ibišteka. 

Bravčové mäso Dongpo (zdroj obrázku: canva.com)
Bravčové mäso Dongpo (zdroj obrázku: canva.com)

Samozrejme, toto je len veľmi malá ukážka tých najznámejších jedál. Spoznávania tejto kuchyne je nádherným zážitok pre vaše zmysli a dokonalým pôžitkom pre vaše chuťové bunky. Nebojte sa experimentovať a kľudne vyskúšajte niektorých z pokrmov kuchyne Zhejiang pripraviť aj doma. 

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button