Najpálivejšou čínskou kuchyňou je sečuánska
Sečuánske korenie a mnoho ďalších prísad dáva tejto kuchyni jedinečnú chuť, ktorú najlepšie vystihujú slová ako pálivá, korenistá alebo horká. Jej mapo dofu alebo pikantná verzia kung pao si získali fanúšikov po celom svete a tak ju môžeme radiť medzi najobľúbenejšie kuchyne v Číne.
Pôvod kuchyne
Sečuánska kuchyňa sa zrodila v provincii S´-čchuan, ktorá je rodiskom mnohých známych jedál. Jedlá sečuánskej kuchyne sú známe svojou bohatou chuťou a najmä sečuánskym korením, ktoré je pre toto jedlo typickým. Pred zhruba tristo rokmi sa do tejto oblasti doniesla prvá feferónka, ktorú začali ľudia pridávať do jedla. Dovtedy boli jedlá skôr sladké, ale pálivá chuť sa stretla s veľkým nadšením. Pálivé feferónky spolu so sečuánskym korením vytvárajú základ pre obrovské množstvo jedál. Sečuánska kuchyňa má najbežnejšie podávané jedlá v celej Číne.
Zaujímavá chuť a používané koreniny
Rozmanitosť používaných korenín sa odrazila na tradičnej chuti sečuánskej kuchyne. Tá je ponukou svojich jedál veľmi rozmanitá a využívané sú rôzne spôsoby varenia a prípravy. Typickou je horká a korenistá chuť, aj keď existujú variácie jedál so sladkou alebo kyslou príchuťou. Najčastejšie využívaným korením je sečuánske, čierne, čili, šalotka, zázvor, cesnak alebo pasta z čili fazule. Väčšina domácností tiež používa korenie “The Five Fragrances”, ktoré pozostáva z anízu, feniklu, škorice a klinčeka. Všetky koreniny sú nevyhnutnou súčasťou kuchyne pri príprave sečuánskych jedál, čím zintenzívňujú ich chuť. Nezvyčajným dochucovadlom je pasta z čučoriedok, ktorá je v sečuánskej kuchyni často využívaná. Je nevyhnutnou súčasťou slávnostných jedál a teší sa veľkej obľube.
Tradičné jedlá
Mapo Dofu je tradične podávaný v omáčke na báze čili a fazule. Ide zvyčajné o tenkú, jasne červenú olejovitú suspenziu, ktorá je preliata cez mleté, bravčové alebo hovädzie mäso. Chuť tohto pokrmu je horká a pálivá, pričom úplne znecitlivuje jazyk. Jedlo je natoľko obľúbené, že je možné nájsť ho aj mimo Číny.
Sečuánsky horúci hrniec inak nazývaný ako Hot Pot je známy svojou výraznou pikantnou chuťou. Ochutený býva čili papričkami, bylinkami a koreninami slanej chuti. Medzi hlavné ingrediencie pri príprave patrí feferónka, víno a čínsky kryštálový cukor. V hrnci sa spolu nachádzajú klíčky sójových bôbov, husacie črevá, hovädzie držky, kuracie prsia alebo morská uhorka.
Rezance Dandan Mian taktiež patria medzi typické sečuánske jedlá, ktorým sa podarila získať medzinárodná pozornosť. Pripravujú sa v rôznych verziách a fanúšikov majú po celom svete. Rezance sú zvyčajne zaliate v čili oleji so zeleninou a sečuánskym korením. Vrch rezancov je zdobený mletým bravčovým mäsom.
Netradičný názov “mravce lezúce na strom” určite neodhaľuje podstatu jedla. Svoj názov toto jedlo získalo kvôli tomu, že kúsky mletého mäsa, ktoré obsahuje sa lepia na rezance a pripomínajú tak malých mravcov na stromoch.
Kúsky pľúc manžela a manželky sú opäť len šialeným názvom vynikajúceho jedla. Originálny názov Fuqu Fei Pian predstavuje jeden z najobľúbenejších pokrmov sečuánskej kuchyne. Ide o korenené plátky hovädzieho mäsa, prípadne hovädzích pľúc alebo jazyka, ktoré sú dochutené čili olejom čím vytvárajú jedinečnú chuť.