8 tradičných čínskych kuchýň
Čínska kuchyňa je jednou z najobľúbenejších kuchýň vôbec. V Číne existuje veľa štýlov varenia, pričom najznámejších je práve osem, ktoré sú považované za úplne najlepšie. Tieto kuchyne určili smer, akým čínski kuchári pripravujú jedlo. Každý z týchto štýlov má iné silné stránky a vyznačujú sa rôznymi prvkami. Ako sa tieto štýly nazývajú a čím sú známe?
Kuchyňa Shandong
Jednou z prvých civilizovaných oblastí bol Shandong, ktorý určil štýl mnohým ďalším kuchyniam a stal sa ich vzorom. Oblasť Shandong má dlhé pobrežie a preto je bohaté na morské plody. V jedlách sa zachováva pôvodná chuť morských plodov pomocou jednoduchých prísad. Známa je svojimi zložitými spôsobmi varenia.
Recept na skvelé kurča nájdete v nasledujúcom videu:
Kantónsky štýl
Provincia Guangdong a Hongkong sú známe svojimi vynikajúcimi jedlami z morských plodov a ryžovými jedlami. Ide o veľmi širokú škálu jedál, ktoré sú ľahko korené, mierne sladké bez výraznej chute. Tento štýl patrí medzi najpopulárnejšie a obľúbený je na medzinárodnej úrovni.
Ukážku skvelých kantónskych jedál nájdete v nasledujúcom videu:
Hunanská kuchyňa
Tento štýl kuchyne obľubujú najmä milovníci pikantného jedla. Využívaná je zmes korenia, ktorá neznicitlivuje ústa a tak napriek výraznej pikantnosti vyznie pôvodná chuť jedla. Hunan je poľnohospodárska oblasť a poskytuje veľkú škálu zeleniny a bylín, ktoré sa v jedlách používajú. Obľúbenými sú aj sladkovodné ryby, ktoré sa v oblasti nachádzajú.
Skvelý recept na tradičné hunanské kurča:
Kuchyňa Fujian
Provincia Fujian je populárna pre svoje morské plody a polievky, a zároveň je známa množstvom rozličných korenín. Jedlá majú často neobvyklú chuť a ich ochutnávka je považovaná za kulinárske dobrodružstvo.
Túžite ochutnať jedlá kuchyne Fujian? Skúste si doma pripraviť tradičnú vyprážanú ryžu.
Anhui kuchyňa
Kuchyňa Anhui je svojimi chuťami ešte divokejšia ako Fujian. Jedinečné a kvalitné suroviny čerpá nielen z mora, ale aj z hôr a lesov. Najčastejšie využívanými sú bambusové výhonky, morské plody, ryby, huby a bravčové mäso.
Štýl Zhejiang
Provincia Zhejiang je známa svojou kuchyňou, ktorá je často nazývaná ako Ningbo. Je veľmi slaná, jedlá sú často podávané surové alebo takmer surové. Dôležitá je najmä čerstvosť, sezónnosť a chrumkavosť.
Kuchyňa Jiangsu
Šanghaj je najväčším čínskym mestom provincie Ťiang-su, ktorá sa nachádza blízko provincie Zhejiang, takže tieto štýly sú si veľmi podobné. Kuchyňa Jiangsu sa často využíva pri významných príležitostiach, ako sú svadby, oslavy alebo bankety. Dôraz sa kladie na vizuálnu stránku jedla, ktoré pri podávaní vyzerajú ako umenie.
Sečuánska kuchyňa
Ide o najbežnejšie podávanú kuchyňu v Číne. Jedlá sú známe svojou horko-korenistou chuťou, ktorú dopĺňa výrazné sečuánske korenie. Pokrmom dodáva jedinečnú chuť, ktorú žiadne z iných kuchýň nedokážu napodobniť. Jedlá sú často výrazne pikantné, pričom typickým je udenie dymom.
Viac o týchto kuchyniach si môžete prečítať v našich článkoch v sekcii Chute Ázie. Dajte nám v komentároch vedieť, ktorá vás zaujala najviac.