Chute Ázie

Máte radi indickú kuchyňu? Maslové kurča musíte vyskúšať

Indická kuchyňa je známa svojimi vynikajúcimi jedlami, zaujímavými chuťami a voňou. V prípade, že ste ešte indickú kuchyňu neochutnali alebo ste naopak jej milovníkom, vašej pozornosti nesmie ujsť úžasné maslové kurča, ktoré vás dostane pri prvom súste. Prečítajte si viac o jeho pôvode a príprave a možno sa ho rozhodnete vyskúšať urobiť aj doma.

Pôvod jedla 

Pôvod tohto jedla siaha až do severnej Indie kde jeho recept vytvoril v roku 1948 Kundan Lal Gujral. Známe je pod názvom Murgh Makhani, čo znamená kuracie mäso s maslom, ktoré sa veľmi podobá verzii tikka masala. Typickým pre toto jedlo je spojenie kuracieho mäsa s dokonalým kari, paradajkovou omáčkou a smotanou, čím sa vytvorí jemná a bohatá textúra. 

V roku 1974 bol prvýkrát zverejnený recept na Murgh Makhani a o rok neskôr sa ujala anglická fráza butter chicken. V zahraničí bolo prvýkrát kurča predstavené ako špecialita indickej reštaurácie Gaylord v Manhattane. 

 

(zdroj obrázku: canva.com)
(zdroj obrázku: canva.com)

Stručný popis a príprava 

Maslové kurča je teda kuracie mäso v kari, pikantnej paradajkovej omáčke spolu s maslovou a smotanovou omáčkou. Jedlo si môžete vychutnať v takmer ktorejkoľvek indickej reštaurácií alebo ho vyskúšať pripraviť doma. Ak sa rozhodnete pre prípravu doma rátajte s tým, že príprava trvá viac času. Kuracie mäso sa musí nechať marinovať niekoľko hodín v zmesi citrónovej šťavy, jogurtu, čili, soli, cesnakovej pasty a masaly. Takto marinádované kurča sa v Indii varí v tandoori, čo je tradičná hlinená pec. Vy ho môžete doma skúsiť grilovať, pražiť alebo klasicky piecť. Súčasťou je jemná kari omáčka s maslom a taktiež paradajková omáčka, ktorá sa dusí do hladka, pričom sa z nej veľká časť vody odparí. Existuje veľa receptov na prípravu tejto omáčky, pričom každá má iné zloženie. Väčšinou sa využíva veľké množstvo korenín, najčastejšie práve kmín, škorica, kardamón, koriander, masala alebo klinčeky. 

(zdroj obrázku: canva.com)
(zdroj obrázku: canva.com)

Využitie 

Najčastejšie sa maslové kurča podáva s ryžou alebo zeleninou. Mnohí kuchári však začínajú experimentovať a tak v rôznych krajinách môžete natrafiť na naozaj zaujímavé kombinácie. Tými najzvláštnejší sú maslové kurča v tortile, hamburgeri alebo zapečené na pizzi. Niektorí vyznávači pravej klasiky vnímajú tieto kombinácie ako hanobenie tohto jedla, iný však priznávajú, že sa im táto kombinácia páči. Každá kuchyňa vraj potrebuje nové experimenty na to aby sa zlepšovala a rástla. 

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button