Netradičná praženica nasi goreng vás dostane svojou chuťou
Ázijská kuchyňa je plná zaujímavých jedál a výnimočných chutí. Rozmanitosť jedál potvrdzuje aj úžasná praženica s názvom nasi goreng, ktorá je mimoriadne obľúbená. Jej hlavnou zložkou je vyprážaná ryža. Najčastejšie sa pripravuje bez mäsa a preto sú jej najväčšími fanúšikmi vegetariáni. Existuje nespočetne veľa variácií tohto jedla a tak vždy môže niečím prekvapiť.
Čo tvorí nasi goreng
Nasi goreng je tradičnou ukážkou zdravej a jednoduchej kuchyne, ktorá sa v Ázii teší veľkej obľube. Základom tohto jedla sú vajcia, ryža, korenie, tofu a zelenina. Väčšinou je toto jedlo veľmi pálivé, ale pripravujú sa aj jemnejšie varianty, ktoré viac vyhovujú chuťovým bunkám zahraničných turistov. Najčastejšie sa tento pokrm zaobíde úplne bez mäsa, ale pre milovníkov mäsa sa pripravujú varianty s trochou baranieho, kuracieho a výnimočne aj bravčového mäsa. Skutoční gurmáni majú možnosť vychutnať si aj netradičné varianty, ktoré obsahujú morské plody. Najčastejšie sa toto jedlo konzumuje na řanajky. Väčšinou si k nemu ľudia objednávajú vodu z mladých kokosov, čistú vodu, čerstvo vylisované džúsy alebo pivo.
Príprava a variácie
Súčasťou nasi goreng je vyprážaná ryža, ktorá sa však v tomto pokrme odlišuje od klasickej svojou zvláštnou arómou a chuťou. Okrem vyššie spomínaných ingrediencií sa k vyprážanej ryži pridáva veľké množstvo korenín ako napríklad soľ, šalotka, kurkuma, pasta bumbu, sladká sójová omáčka, jarná cibuľka alebo čili korenie. Najskôr sa pripraví vyprážaná ryža a až na záver vajcia. Tie sa môžu do jedla pridávať viacerými spôsobmi. Obľúbenými sú napríklad varené vajcia, omeleta alebo šľahanie a vmiešanie vajec priamo do ryže.
Existuje veľké množstvo variácií tohto jedla a väčšinou si ho každá krajina prispôsobuje podľa seba. Napríklad pre Indonéziu je typické, že sa pri varení využíva sladká sójová omáčka známa ako kecap manis. Prostredníctvom nej má vyprážaná ryža krásnu zlatohnedú farbu a celková chuť nasi goreng je mierne sladká. Vďaka Indonézií je toto jedlo známe aj v Holandsku. Môžu za to koloniálne vzťahy v minulosti, kedy nasi goreng so sebou do Európy priniesli migranti. Okrem Indonézie a Holandska je nasi goreng veľmi populárne aj na Srí Lanke, Malajzii, Singapure alebo Brunej.
Kde a ako si môžete vychutnať toto jedlo?
Nasi goreng si môžete pripraviť v pohodlí domova. Internet je plný rôznych receptov, ktoré vám poradia ako si ho čo najlepšie pripraviť. Ak sa však chystáte do niektorých z krajín juhovýchodnej Ázie, určite toto jedlo ochutnajte priamo v niektorej z reštaurácií. Väčšinou sa servíruje najmä v čase raňajok, ale celodenne si ho môžete zakúpiť napríklad v stánku s občerstvením pri ceste. Dostupné je aj v mnohých supermarketoch, kde sa predáva ako mrazené. Následne už len stačí ak si ho zohrejete v mikrovlnnej rúre a vychutnáte. Či však chutí rovnako dobre ako čerstvé vám už zaručiť nevieme.