Pikantná kuchyňa, ktorá si získala celý svet – 1. časť
Ľudia na západe sú čoraz viac oboznámení s indickou kuchyňou. Napriek tomu si veľa z nich uvedomuje, že väčšina jedál spojených s Indiou, najmä tých, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou podávajú v miestnej indickej reštaurácii, je obdobou juhovýchodnej ázijskej kuchyne. Aj tie najautentickejšie ponuky sú doplnené mnohými jedlami podstatne pozmenenými tak, aby vyhovovali západným chutiam.
Jedlo v Indii predstavuje ingrediencie a techniky prípravy, ktoré sa v priebehu storočí zdokonaľovali a zdokonaľovali podľa rôznych náboženských presvedčení, starodávnych tradícií a storočí globálnych vplyvov, ako aj podľa dynamiky súčasných trendov. Najznámejšie zo všetkého je neprekonateľné indické majstrovstvo v korení.
To najtradičnejšie
Tradičné indické jedlo, či už raňajky, obed alebo večera, má v jadre roti (celozrnný chlebový chlieb) alebo ryžu a dal, šošovicový guláš. Tieto základné prvky zvyčajne sprevádza ľubovoľná kombinácia zeleninových jedál, niekedy jedlo z mäsa, kuracieho mäsa, rýb alebo morských plodov a množstvo korenia a doplnkov, zvyčajne čatní, pochúťok a nálevov.
Chute tradičného indického jedla pokrývajú celé spektrum, s pikantnými, kyslými, sladkými a niekedy trpkými tónmi. Korenie sa používa bez nejakých daných pravidiel, no zároveň v starostlivo vyvážených pomeroch a zmesiach. V Indii sa konzumujú veľmi teplé a silne ochutené jedlá, ale väčšina jedál obsahuje aj jemnejšie a chladivejšie zložky.
Indovia zvyčajne k jedlám pijú čistú vodu, hoci občas sa môžu rozhodnúť pre lassi, nápoj z riedeného jogurtu, ktorý môže byť slaný alebo sladký. Chai je populárny horúci nápoj na severe, zatiaľ čo tí na juhu Indie si častejšie vychutnávajú kávu s kondenzovaným mliekom. Indické dezerty bývajú veľmi sladké a medzi najobľúbenejšie maškrty patria rôzne verzie fondánu, ryžový nákyp s korením a hrozienkami a guľky podobné šiške napustené sirupom.
Kari a Dal
Kari je jedlo, ktoré sa najčastejšie spája s indickou kuchyňou, ale je skôr širšou kategóriou. Ide v podstate o akékoľvek jedlá s omáčkou, ktoré môžu byť založené na paradajkách, kokosovom mlieku, nahnedlej cibuli alebo jogurte, vždy s rôznymi koreninami a prísadami.
K dispozícii sú tiež „suché“ kari s hustým korením. Indovia majú tendenciu označovať tieto jedlá podľa svojich individuálnych mien, než aby ich nazývali „kari“. Niektoré známe, autenticky indické kari zahŕňajú rogan josh, korma, vindaloo, dopiaza a dhansak .
Dal označuje akýkoľvek šošovicové guláše alebo guláše zo sušeného hrachu, ktorých konzistencia sa pohybujú od hustých po polievkové. Najjednoduchšia verzia obsahuje polenú šošovicu udusenú na kurkume do mäkka, potom preliatu korením „tarka“, ktoré sa rýchlo vypráža na horúcom ghí.
Chlieb a ryža
Roti je najjednoduchší z mnohých druhov plochého chleba, ktorý sa v Indii konzumuje ako základná potravina. Je vyrobený z jemnej celozrnnej múky a vody a varený na rošte. Indovia odtrhávajú kúsky roti a používajú ich na naberanie sústa ďalších jedál. Po celej Indii sa konzumuje mnoho ďalších chlebov, vrátane kvasených chlebov ako naan a chlebov obohatených o ghí, ako je paratha. Chlieb je často tiež plnený.
Biryani je severoindické ryžové jedlo ovplyvnené perzskou kuchyňou. Ryža je ochutená šafranom, kurkumou, orechmi a celým korením a niekedy je vrstvená marinovaným mäsom alebo vajíčkami uvarenými natvrdo. Celé jedlo je pred pečením často uzavreté pod kôrkou.