Najbežnejšie a najchutnejšie indické korenie – 1. časť
Indická kuchyňa je známa svojou pestrosťou a nápaditosťou, ku ktorej jednoznačne prispievajú aj tie správne korenia. Tie sa v tradičných receptoch často používajú rôznymi spôsobmi. Vďaka jemnému posunu v technike varenia môže byť totiž rovnaká chuť vo výsledku úplne iná a zmena poradia korenín dokáže s jedlom urobiť hotové divy.
Kari
Kari je zmes korenia, používaná hlavne v Európe. Vznikla v čase britskej koloniálnej nadvlády v Indii na základe nesprávneho pomenovania korenia slúžiacemu na výrobu tradičného tamilského pokrmu kari. Zmes je veľmi podobná Garam masala. V Indii sa „kari korenie“ vyrába väčšinou len na export. Napriek tomu ho možno nájsť v miestnych obchodoch a reštauráciách. Vzhľadom k pestrému zloženiu obsahuje veľké množstvo účinných látok. Ide najmä o vitamíny (zo skupín A, B, C, E alebo K), minerály (vápnik, železo, horčík, draslík a pod.) alebo omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Kajanské korenie
Táto super korenistá ingrediencia, ktorá pochádza z regiónu Cayenne vo Francúzskej Guyane, sa vyrába zomletím koží feferónok na prášok. Kajenské korenie sa často používa ako náhrada indického červeného chilli a poskytuje skôr teplo ako arómu. Má tiež liečivé účinky, vrátane podpory trávenia a stimulácie obehového systému.
Klinčeky
Voňavé kvetné puky pochádzajúce z ostrovov Maluku v Indonézii sa zbierajú z klinčekov a sú obzvlášť dôležité v indických receptoch na biryani. Majú intenzívnu chuť a arómu, ktorá sa vyznačuje sladkými a trpkými tónmi, a často sa sypú do zmesí garam masala alebo sa spájajú s inými koreninami, ako sú muškátový oriešok či škorica.
Garam masala
V preklade „horké korenie“, je neoddeliteľnou súčasťou mnohých tradičných receptov. Voňavý prášok sa môže pochváliť zmesou bežných korení ako je čierne korenie, škorica, kmín, muškátový oriešok a koriander, ktoré dodávajú jedlám hĺbku a chuť. Aj keď sa najčastejšie používa severná verzia, recepty garam masala sa líšia podľa regiónu a veľa indických rodín má svoju vlastnú jedinečnú zmes.
Senovka grécka
Najčastejšie sa používa v madrasovom prášku, čím indickým jedlám dodáva túto charakteristickú vôňu a chuť. Drobné semienka môžu byť horkosladké a majú bizarný podtón javorového sirupu, ktorý sa pri vyprážaní zmenšuje. Mala by sa však používať s mierou, pretože má silnú arómu. Ponúka zdravotné výhody ako napríklad zníženie zápalu a hladiny cukru v krvi.
Fenikel
So svojou sladkou anízovou chuťou sa fenikel často podáva ako prostriedok na čistenie podnebia po večeri. Je známe, že korenie pomáha tráveniu a zmierňuje nadúvanie, čo vysvetľuje, prečo sa bežne varí ako čaj alebo sa v mnohých indických reštauráciách ponúka ako kandizovaný nápoj po večeri.
Fenikel je dôležitou súčasťou mnohých tradičných kari, najmä odrody madras, a používa sa tiež na dochutenie morských plodov a mäsových jedál.