Chute ÁzieCestovanie

Ochutnali ste jedlo Gyoza?

Japoncami milované jedlo Gyoza predstavuje menšie knedle plnené mäsom so zeleninou. Objednať si ich môžete v reštaurácii alebo si ich pripraviť doma. Ako sa konzumujú a aké druhy existujú?

Na Slovensku máme v obľube pirohy a v Japonsku majú Gyozu. Príprava týchto knediel pochádza pôvodne z Číny, ale zmenou receptu sa inovovala a obľúbili si ju najmä japonci. V Japonsku vraj toto jedlo vymysleli vojaci. Tí sa po 2. svetovej vojne vrátili domov a chceli si pripraviť Jiaozi, ktoré je veľmi podobné Gyoze. Vymenili pár prísad, zmenili postup prípravy a vymysleli nové jedlo Gyoza.

Gyoza je skvelou prílohou 

Gyoza je označovaná aj ako samolepka na hrnce. Plnené knedličky sa často ponúkajú k jedlám ako príloha. Typickým je pre ne tenké cesto, v ktorom je zabalená náplň. Tá najčastejšie pozostáva z mletého bravčového mäsa, pažítky nira, kapusty, zázvoru, zelenej cibule, sójovej omáčky, cesnaku a sezamového oleja. V modernej gastronómii však existuje veľa rôznych druhov, ktoré experimentujú s rôznymi inými náplňami. Najčastejšie sa Gyoza podáva so sójovou tarovou omáčkou ochutenou ryžovým octom alebo čili olejom. V niektorých prípadoch sa Gyoza je iba samotná, ako zábavné jedlo. 

Gyoza chutí najlepšie s omáčkou (zdroj obrázku: canva.com)
Gyoza chutí najlepšie s omáčkou (zdroj obrázku: canva.com)

Tri druhy podľa prípravy 

Najobľúbenejším štýlom prípravy gyozy je na panvici. Knedličky sa pripravujú na horúcej panvici, na ktorú sa naleje zmes vody s kukuričným škrobom a všetko sa na pár minút prikryje. Voda zmiešaná s kukuričným škrobom pomáha pri parení knedličiek, vďaka čomu sa stávajú mäkkými a šťavnatými. Spodná strana knedličiek je jemne opečená. Tento druh sa nazýva Yaki gyoza. V prípade, že sa na panvici pri pečení knedličky pospájajú nazývajú sa Hanetsuki gyoza – Gyoza s krídlami. 

Obľúbeným spôsobom prípravy je nechať knedličky na panvici trošku pripiecť (zdroj obrázku: canva.com)
Obľúbeným spôsobom prípravy je nechať knedličky na panvici trošku pripiecť (zdroj obrázku: canva.com)

Sui Gyoza predstavuje varený spôsob prípravy. Knedličky sa uvaria v ľahkom vývare. Sú menej obľúbené ako yaki gyoza a vyskytujú sa hlavne v čínskych reštauráciách

V čínskych špecializovaných reštauráciách alebo reštauráciách gyoza si môžete pochutnať aj na Age gyoza. Ide o chrumkavé, vyprážané knedličky, ktoré nie sú úplne bežné. 

V supermarketoch sa dá Gyoza kúpiť aj mrazená. Knedličky potom treba dať variť do vody a následne si premyslieť, ktorý spôsob prípravy zvolíte. Najčastejšie sa gyoza uvarí a potom sa dá piecť na panvicu. 

Príprava je naozaj jednoduchá (zdroj obrázku: canva.com)
Príprava je naozaj jednoduchá (zdroj obrázku: canva.com)

Rozdiel medzi Jiaozi a Gyoza? 

Jiaozi majú tradíciu niekoľko tisíc rokov, kým Gyoza vznikla po druhej svetovej vojne. Túto prílohu môžeme označiť za bratranca Jiaozi, pretože základ pochádza priamo z nej. Gyoza sa od Jiaozi odlišuje tenším obalom na knedle a taktiež jemnejšie nasekanou plnkou vovnútri. Tenký obal je dosiahnutý využívaním strojových zavinovačiek. Rozdiel je tiež vo výbere surovín, pretože pri príprave prílohy Gyoza sa využívajú japonské. To bol jedným z hlavných dôvodov, prečo sa Gyoza odlíšila od Jiaozi. Rozdiely sú tiež v spôsobe prípravy a najmä výslednej chuti. Japonská verzia má výraznejšiu cesnakovú chuť. Každopádne obe prílohy chutia skvele a mali by ste ich vyskúšať.  

Daša Uherková

Študovala som management a marketing na UTB v Zlíne. Rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Vďaka tomu viem nájsť správne slová a priblížiť tak zaujímavé témy čitateľom.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button