Jednoduchosť nikdy nesklame, sushi je toho dôkazom
Ryža, surová ryba, tofu či zelenina a riasa. Kombinácia, ktorú dnes už pozná takmer každý. Sushi je japonské tradičné jedlo, obľúbené najmä pre jeho ľahkosť, výživnosť a skvelé nutričné hodnoty. Priaznivci si ho po celom svete vychutnávajú so sójovou omáčkou, zázvorom a wasabi. Jeho predchodcom bol však pokrm zo 7. storočia, ktorého príprava zahŕňala niekoľkomesačné, niekedy až ročné čakanie.
Kvasenie rýb pomocou octu, ryže a soli využívali ľudia v horách v juhovýchodnej Ázii. Keď bol proces hotový, ryžu jednoducho vyhodili a tento skorý druh sushi im vďaka zakonzervovanej rybe zaručil prísun bielkovín. Bolo to však zdĺhavé, časovo náročné a neekonomické.
Rozvoj v Osake
Niekoľko storočí sa Japonci snažili prísť na spôsob ako najlepšie pripraviť toto jedlo. Vyberali správne nádoby tak, aby sa skrátil čas konzervovania a upravovali pomer octu. Pomohol až ten ryžový. Neskôr začali v Osake používať bambusové formy, v ktorých lisovali do tvaru sushi morské plody a ryžu.
Máte z čoho vyberať
Okrem najbežnejších maki či nigiri, ktoré sú najobľúbenejšie práve u nás, si môžete sushi vychutnať v desiatkach ďalších foriem. Chirashizushi, alebo aj rozptýlené sushi, predstavuje misku s ryžou, na ktorej vrchole je zeleninová obloha a ryby. Inarizushi je zase vyprážané tofu vrecko, alebo vrecko z tenkej omelety. Nechýba ani moderná verzia pôvodného pokrmu, teda fermentovanej ryže a ryby, nazývaná narezushi, či oshizushi, ktoré je lisované do bloku.
Riasa zoškriabaná z móla
Nori, teda druh rias, ktoré sa používajú na sushi, sa tradične pestujú v japonských prístavoch. Pôvodne sa však museli zoškriabať z móla, následne sa vyvaľkali na tenké, jedlé listy a sušili sa na slnku. Proces pripomínal výrobu ryžového papiera. Dnes sa už vyrába viac komerčne, spracováva, opeká, balí a predáva v listoch.
Zdravotne výhodné
Jedným z dôvodov, prečo je sushi tak populárne, je jeho nutričná vyváženosť. Ryža je vždy zárukou kvalitných sacharidov. Ryby, tofu, či omeleta zase bielkovín. Vďaka riase naše telo prijme jód, zelenina poskytne vlákninu a napríklad avokádo zdravé tuky. Na svoje si tak prídu športovci, ale aj tí, ktorí sa chcú stravovať diétne, no zároveň majú radi chutné jedlo.
Sushi a udržateľnosť
Na konci 90. rokov minulého storočia sa objavili prvé snahy o to, aby bolo sushi udržateľné. Z obáv z narušeného ekosystému a toho, že sa budú loviť ohrozené druhy rýb, vzniklo v roku 1999 v americkom meste New Haven prvé rastlinné sushi menu. Stála za ním spoločnosť Miya’s, považovaná za prvú sushi reštauráciu na svete, ktorá vo svojej ponuke aktívne propaguje udržateľné výrobky, založená japonským výživovým poradcom Yoshiko Lai. Ďalšími priekopníkmi sú firmy Bamboo a Tataki.
V priebehu rokov prijalo čoraz viac sushi reštaurácií na svete zásady udržateľnosti. Nepodporujú nadmerný rybolov, neúmyselné usmrcovanie morských živočíchov, používajú ekologické výrobky a ryby z chovov, aby tak nehrozili environmentálnu, ekologickú a sociálnu stabilitu a ani ľudské zdravie.