Lepkavá ryža s mangom – skúste si ju pripraviť doma
V prípade, že ste navštívili Áziu mali ste určite možnosť ochutnať tento jedinečný pokrm. Táto kombinácia je veľmi obľúbená a patrí medzi dezerty, ktoré za život jednoducho musíte ochutnať. V nasledujúcom článku sa dočítate ako si ho môžete jednoducho pripraviť doma.
Mango with sticky rice
Je anglický ekvivalent pre lepkavú ryžu s mangom. Tento dezert pochádza z Thajska, kde má veľa fanúšikov. Dnes sa konzumuje v celej juhovýchodnej Ázii, celej oblasti Indočíny a južnej Ázií. Tento dezert sa predáva najmä v období jeho sezóny, hlavne v apríli a máji. Kúpiť si ho môžete v pouličných stánkoch alebo objednať v reštaurácií. Ľahko si ho tiež pripravíte aj doma.
Spôsob prípravy
Hlavnými ingredienciami pre prípravu tohto dezertu je mango, konzervované alebo čerstvé kokosové mlieko, soľ, palmový cukor a lepkavá ryža. Postup je veľmi jednoduchý. Ryža sa najskôr nechá odstáť vo vode a potom sa uvarí. Kokosové mlieko sa zmieša so soľou a cukrom a zahrieva sa. Treba si dať pozor aby nedošlo k varu. Vytvorí sa mliečna kokosová zmes, ktorá sa zmieša s uvarenou ryžou. Kokosové mlieko treba do zmesi prilievať rovnomerne, tak aby v ryži neplávalo. Zmes musí odstáť aby sa vstrebala do uvarenej ryže. Zatiaľ sa ošúpe mango a nakrája na plátky. Dezert sa servíruje na tanieri, na ktorý sa najskôr umiestni ryža. Na jej vrch alebo vedľa na bok sa položí niekoľko plátkov manga. To sa väčšinou pokvapká zvyškami kokosového mlieka. V niektorých prípadoch sú na ryžu naukladané chutné žlté mango fazule.
Cenné rady k príprave
Výber manga je veľmi dôležitý. V zahraničí sa k príprave tohto dezertu používajú špeciálne odrody manga. Najčastie je to práve Nam Dok Mai, ktorý v preklade znamená kvetinový nektár. V prípade, že sa rozhodnete tento dezert pripraviť doma v našich supermarketoch si z odrody nebude môcť vybrať. Pri kúpe sa teda rozhodujte podľa jeho farby. Pre tento dezert je odporúčané použiť mango žltej až červenej farby, ktorá značí jeho dozretosť. Zrelé mango má omnoho sladšiu chuť.
Najlepšie je tento dezert konzumovať ihneď po jeho príprave. Aby bola ryža naozaj lepkavá je ideálne konzumovať ju ešte teplú. Po vychladnutí tvrdne a chuť kokosového mlieka sa stráca.
Konzumácia a ďalšie kombinácie
Najčastejšie sa tento pokrm konzumuje lyžičkou. Niektorí ľudia však pri konzumácií používajú aj iný typ príbora. Ak si chcete dezert obzvláštniť nahraďte polovicu ryže čiernou thajskou lepivou ryžovou. Výsledný efekt bude krásny fialový. Kokosové mlieko môžete pri príprave nahradiť za sladké kondenzované mlieko. Vymeniť môžete taktiež mango a vyskúšať môžete miesto neho napríklad durian. Každý z týchto kombinácií dodá vášmu dezertu úplne novú chuť.
Vyskúšali ste už niekedy tento dezert? Napíšte nám do komentára ako vám chutil.